Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The development and implementation of a high-throughput phenotyping platform for identification of new mouse models of cardiovascular disease

01 december 2008

Promotie: mw. K.L. Svenson, 16.15 uur, Senaatskamer, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The development and implementation of a high-throughput phenotyping platform for identification of new mouse models of cardiovascular disease

Promotor(s): prof.dr. M. Hofker, prof.dr. B. Paigen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe onderzoeksmethode vergroot inzicht in hart- en vaatziekten

Voor een beter begrip van de menselijke gezondheid zijn diermodellen van groot belang. Promovenda Karen Svenson ontwikkelde een zogeheten Mouse Clinic. Dit is een nieuwe aanpak voor het karakteriseren en ontwikkelen van nieuwe muislijnen, waarmee inzicht kan worden verkregen in de oorzaak van menselijke hart- en vaatziekten (o.m. hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes).

In de Mouse Clinic kunnen muizen op een niet belastende (non-invasieve) manier worden onderzocht. Svenson stelt dat het van groot belang is het dier in zijn geheel te bestuderen, zodat ook inzicht wordt verkregen in de invloed van omgevingsfactoren op de gezondheid van het dier. Voor dit onderzoek werden muizen bestudeerd na het consumeren van een vetarm plantaardig dieet, of een vetrijk cholesterolrijk zuivel dieet. Svenson ontdekte vele cardiovasculaire en metabole eigenschappen in de muis die vergelijkbaar zijn met die van de mens.

Karen Svenson (Los Angeles, 1961) verrichtte haar onderzoek aan het Jackson Laboratory, een onderzoeksinstituut in Bar Harbor (VS). Ze werd begeleid door prof. Hofker van de afdeling Moleculaire genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Svenson blijft als onderzoeker werkzaam bij haar huidige werkgever.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws