Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hepatic peroxisome function in health and disease

01 december 2008

Promotie: mw. A. Pellicoro, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hepatic peroxisome function in health and disease

Promotor(s): prof.dr. P.L.M. Jansen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Vorming en transport van galzouten

Peroxisomen zijn celorganellen die een belangrijke functie hebben in de lever. Ze bevatten enzymen die zorgen voor de vorming van galzouten. Deze zijn essentieel voor de opname van voedingscomponenten en uitscheiding van afvalproducten. Galzouten worden voortdurend tussen de lever en de darm heen en weer getransporteerd (enterohepatische kringloop) voor hergebruik.

Uit onderzoek van promovenda Antonella Pellicoro blijkt dat peroxisomen niet alleen van belang zijn voor de vorming, maar ook voor de enterohepatische kringloop van galzouten. Dit betekent dat galzouten in en uit peroxisomen getransporteerd moeten worden. Pellicoro bracht aspecten van het transport van galzout gedetailleerd in kaart. Ook ontdekte ze dat tijdens hepatitis (ontsteking van de lever) een anti-oxidant enzym uit de peroxisoom “lekt”. Dit beschermt de levercellen tijdens de ontstekingsreactie.

Antonella Pellicoro (Italië, 1972) studeerde biologie te Ancona, Italië. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Gastroenterologie en Hepatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Pellicoro werkt thans als onderzoeker aan de universiteit van Edinburgh.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws