01 december 2008

Promotie: T.W. Berngruber, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: How to be good at being a virusbiochemical constraints of viral live history evolution

Promotor(s): prof.dr. F.J. Weissing

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Biochemische beperkingen in de evolutie van de virale levenscyclus

Thomas Berngruber wist de evolutionaire “zwaktepunten” van een virus te identificeren door de cruciale biochemische stappen in kaart te brengen die bepalend zijn voor de fitness van het virus. Speerpunt van zijn onderzoeksaanpak was het reduceren van de biochemische complexiteit van een virus tot een gesimplificeerd model van de levenscyclus. Kennis van de virale evolutionaire zwaktepunten vormt een belangrijke basis voor de ontwikkeling van toekomstige antivirale strategieën die bestand zijn tegen virale adaptatie en resistentie.

Thomas Berngruber (Duitsland, 1974) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tevens zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Theoretische biologie. Zijn onderzoek werd gefinancierd door het Eric Bleumink Fonds. Inmiddels werkt Berngruber als postdoc in Frankrijk, aan de CNRS in Montpellier.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38