Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

How to be good at being a virusbiochemical constraints of viral live history evolution

01 december 2008

Promotie: T.W. Berngruber, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: How to be good at being a virusbiochemical constraints of viral live history evolution

Promotor(s): prof.dr. F.J. Weissing

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biochemische beperkingen in de evolutie van de virale levenscyclus

Thomas Berngruber wist de evolutionaire “zwaktepunten” van een virus te identificeren door de cruciale biochemische stappen in kaart te brengen die bepalend zijn voor de fitness van het virus. Speerpunt van zijn onderzoeksaanpak was het reduceren van de biochemische complexiteit van een virus tot een gesimplificeerd model van de levenscyclus. Kennis van de virale evolutionaire zwaktepunten vormt een belangrijke basis voor de ontwikkeling van toekomstige antivirale strategieën die bestand zijn tegen virale adaptatie en resistentie.

Thomas Berngruber (Duitsland, 1974) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tevens zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Theoretische biologie. Zijn onderzoek werd gefinancierd door het Eric Bleumink Fonds. Inmiddels werkt Berngruber als postdoc in Frankrijk, aan de CNRS in Montpellier.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...