Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Toch goud voor Gronings team in International Genetically Engineered Machine competition

12 december 2008

Na een protest bij de jury krijgt het team van de Rijksuniversiteit Groningen alsnog een gouden medaille toegekend voor haar prestaties in de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM). In het kader van deze competitie werkten universiteitsteams uit meer dan twintig landen afgelopen zomer aan de ontwikkeling van innovatieve genetische devices in levende cellen.

Met een gouden medaille rangschikt het Groningse team zich bij de groep van 17 beste teams in het deelnemersveld. In eerste instantie kregen de studenten van de RUG een bronzen medaille, maar herberekening toont aan dat ze recht hebben op een plaats in de ‘gouden’ categorie inzendingen die het hoogst worden beoordeeld.

Dit jaar namen voor het eerst teams van Nederlandse universiteiten deel aan de competitie. Het Groningse team ontving de prijs voor haar onderzoek over gecontroleerde patroonvorming door E.coli bacteriën De iGEM Jamboree vond in november plaats aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daar kwamen 84 teams van universiteiten uit de hele wereld bijeen om hun werk te presenteren.

Voor een recente aflevering van het TV-programma AdamsAppel over de deelname aan de iGEM-competitie, zie: Organismen naar eigen ontwerp

Meer informatie: prof. dr. Oscar Kuipers

Het multidisciplinaire Groningse team bestond uit Mirjam Boonstra, Ruud Detert Oude Weme, Auke van Heel, Martijn Herber, Floor Hugenholtz, Sjoerd van der Meulen, Sander Onur, Tiemen Rozeboom en Annelieke de Wit. Zij zijn begeleid door prof. Oscar Kuipers van de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica.

De Groningse deelname aan iGEM past binnen het bredere facultaire initiatief om het nieuwe onderzoeksterrein van synthetische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen sterk te gaan ontwikkelen. Daartoe is een nieuw Centrum voor Synthetische Biologie opgezet ( http://www.rug.nl/fse-research/csb/index ).

Deze winter wordt een nieuw team voor deelname in de zomer van 2009. Belangstellende studenten van de RUG/Hanzehogeschool kunnen zich nu aanmelden via igemgroningen@googlegroups.com

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...