Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kunnen de Afrikaanse media Afrika’s politieke toekomst vormgeven?

18 november 2008

Lezing door Lynete Mukhongo, Keniaanse gastonderzoeker bij de afdeling Journalistiek

Veel Afrikaanse Staten erfden bij hun onafhankelijkheid het democratische politieke model dat gebaseerd is op een meerpartijenstelsel. Dit was door etnische conflicten en burgeroorlogen echter niet van lange duur. Tegenwoordig delen deze staten een gezamenlijke geschiedenis van onderdrukkende regimes, slecht bestuur, etnische conflicten en burgeroorlogen, die met gruwelijkheden gepaard gaan.

Dit roept vragen op over de rol die media hebben in het vormgeven van de politieke toekomst van Afrika. Hoe reageren de media wanneer in een land onzekerheid heerst? Wat was de rol van de media toen vele Afrikaanse landen op de rand van burgeroorlogen balanceerden? Wordt er van de media verwacht dat zij staatsterreur en gewelddadigheden openbaar maken en aan de kaak stellen en hun regeringen ter verantwoording roepen?

Om een antwoord op deze vragen te krijgen, is het nodig om stil te staan bij de groei en ontwikkeling van de massamedia als kracht in het gevecht voor democratie en goed bestuur in Afrika. Speciale aandacht wordt besteed aan de media en politiek in Kenia en de recente crisis daar in 2007-2008.

Lynete Mukhongo is docente communicatiewetenschappen en promovenda aan Moi University in Kenia. Zij is deze herfst gastonderzoeker bij de afdeling Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij werkt aan haar proefschrift ‘Television images and sounds among the urban youth: a comparative analysis of ‘uses and gratification theory’ and ‘social learning theory’ in Kenyan cities’.

 

Dinsdag 18 november 2008, 13-15 uur

Lezing: ‘Can the Media in Africa Shape Africa's Political Future? Reflections on Kenya’

Plaats: Zernikezaal – Academiegebouw Broerstraat 5, Groningen

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...