Kunnen de Afrikaanse media Afrika’s politieke toekomst vormgeven?

18 november 2008

Lezing door Lynete Mukhongo, Keniaanse gastonderzoeker bij de afdeling Journalistiek

Veel Afrikaanse Staten erfden bij hun onafhankelijkheid het democratische politieke model dat gebaseerd is op een meerpartijenstelsel. Dit was door etnische conflicten en burgeroorlogen echter niet van lange duur. Tegenwoordig delen deze staten een gezamenlijke geschiedenis van onderdrukkende regimes, slecht bestuur, etnische conflicten en burgeroorlogen, die met gruwelijkheden gepaard gaan.

Dit roept vragen op over de rol die media hebben in het vormgeven van de politieke toekomst van Afrika. Hoe reageren de media wanneer in een land onzekerheid heerst? Wat was de rol van de media toen vele Afrikaanse landen op de rand van burgeroorlogen balanceerden? Wordt er van de media verwacht dat zij staatsterreur en gewelddadigheden openbaar maken en aan de kaak stellen en hun regeringen ter verantwoording roepen?

Om een antwoord op deze vragen te krijgen, is het nodig om stil te staan bij de groei en ontwikkeling van de massamedia als kracht in het gevecht voor democratie en goed bestuur in Afrika. Speciale aandacht wordt besteed aan de media en politiek in Kenia en de recente crisis daar in 2007-2008.

Lynete Mukhongo is docente communicatiewetenschappen en promovenda aan Moi University in Kenia. Zij is deze herfst gastonderzoeker bij de afdeling Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij werkt aan haar proefschrift ‘Television images and sounds among the urban youth: a comparative analysis of ‘uses and gratification theory’ and ‘social learning theory’ in Kenyan cities’.

Dinsdag 18 november 2008, 13-15 uur

Lezing: ‘Can the Media in Africa Shape Africa's Political Future? Reflections on Kenya’

Plaats: Zernikezaal – Academiegebouw Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12