Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Karel van Mander-prijs voor Justin Kroesen en Regnerus Steensma

10 november 2008

Justin Kroesen en Regnerus Steensma hebben de Karel van Mander-prijs 2008 van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici ontvangen. Kroesen en Steensma, docent en oud-docent aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgen de prijs voor hun boek Het Middeleeuwse dorpskerkinterieur (Leuven etc., 2004). De publicatie werd gekozen uit een longlist van ruim 50 titels op het gebied van middeleeuwse kunst en kunstnijverheid, geschreven tussen 2002 en 2007.

Steensma en Kroesen onderzochten en fotografeerden tussen 1998 en 2004 de interieurs van circa 1000 dorpskerken in geheel Europa. De jury beschrijft hun boek als “een groots opgezet bronnenonderzoek, met in de hoofdrollen de vrijwel onbekende middeleeuwse dorpskerkjes van Zweden tot Toscane. Als liturgiehistorici wisten Steensma en Kroesen met het verzamelde materiaal de functie en betekenis te achterhalen, ontwikkeling van thema’s en lokaal gebruik te vinden, mode en religie te scheiden, geloof en afgoderij te onderkennen, verder archiefonderzoek te doen en verbanden te leggen.” Volgens de jury zal de komende generatie wetenschappers veelvuldig dit boek met zijn vernieuwend onderzoeksprofiel als beginpunt voor eigen onderzoek ter hand nemen en de methodische aanpak ervan op waarde schatten.

De Karel van Mander-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) aan een auteur van een waardevolle wetenschappelijke kunsthistorische publicatie. De laureaten ontvingen een bedrag van duizend euro en ieder een trofee, ontworpen door Manita Kieft. Het volledige juryrapport is te lezen op de website van de VNK: www.kunsthistorici.nl. De prijs is op 7 november j.l. in Gouda uitgereikt.

Meer informatie: Justin Kroesen

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:42

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....