Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

André Aleman lid van De Jonge Akademie

12 november 2008

André Aleman, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen wordt lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Jonge Akademie bestaat uit onderzoekers uit een veelheid van disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap.

André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en directeur van onderzoeksschool BCN-UMCG. Het onderzoek van Aleman richt zich op het begrijpen en verklaren van psychiatrische stoornissen van de waarneming, zoals hallucinaties bij schizofrenie. Hij heeft door middel van fMRI-scans aangetoond dat in de hersenen van mensen die stemmen denken te horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn. Verder richt Aleman zich op het in kaart brengen van hersenfuncties die betrokken zijn bij het waarnemen en hanteren van emoties.

De KNAW richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap. De nieuwe leden worden op donderdag 26 maart 2009 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam.

Meer informatie: www.knaw.nl/dja

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.