André Aleman lid van De Jonge Akademie

12 november 2008

André Aleman, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen wordt lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Jonge Akademie bestaat uit onderzoekers uit een veelheid van disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap.

André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en directeur van onderzoeksschool BCN-UMCG. Het onderzoek van Aleman richt zich op het begrijpen en verklaren van psychiatrische stoornissen van de waarneming, zoals hallucinaties bij schizofrenie. Hij heeft door middel van fMRI-scans aangetoond dat in de hersenen van mensen die stemmen denken te horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn. Verder richt Aleman zich op het in kaart brengen van hersenfuncties die betrokken zijn bij het waarnemen en hanteren van emoties.

De KNAW richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap. De nieuwe leden worden op donderdag 26 maart 2009 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam.

Meer informatie: www.knaw.nl/dja

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12