Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

André Aleman lid van De Jonge Akademie

12 november 2008

André Aleman, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen wordt lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Jonge Akademie bestaat uit onderzoekers uit een veelheid van disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap.

André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en directeur van onderzoeksschool BCN-UMCG. Het onderzoek van Aleman richt zich op het begrijpen en verklaren van psychiatrische stoornissen van de waarneming, zoals hallucinaties bij schizofrenie. Hij heeft door middel van fMRI-scans aangetoond dat in de hersenen van mensen die stemmen denken te horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn. Verder richt Aleman zich op het in kaart brengen van hersenfuncties die betrokken zijn bij het waarnemen en hanteren van emoties.

De KNAW richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap. De nieuwe leden worden op donderdag 26 maart 2009 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam.

Meer informatie: www.knaw.nl/dja

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...