Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

28 november 2008

Promotie: M.K. Reinders, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

Promotor(s): prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, prof.dr. M.A.F.J. van de Laar

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Klinisch onderzoek naar urinezuurverlagende medicijnen bij jicht

Jicht wordt gekenmerkt door acute pijnaanvallen in gewrichten, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen. De belangrijkste factor is een te hoge concentratie urinezuur in het lichaam. Mark Reinders onderzocht de klinische farmacologie van de urinezuurverlagende middelen allopurinol, benzbromaron, probenecide en rasburicase bij jichtpatiënten in de dagelijkse reumatologische praktijk, gericht op effectiviteit en verdraagbaarheid.

In de literatuur zijn veel meldingen van het tekort schieten van de behandeling van jicht. Een van de redenen is dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over effectieve behandelstrategieën.

Reinders concludeert onder andere uit zijn onderzoek dat dat benzbromaron in standaard of hoge dosering, allopurinol in hoge dosering (600 mg/dag) en allopurinol+probenecide effectieve behandelingen zijn. Allopurinol in standaarddosering (300 mg/dag) en probenecide zijn minder effectief; probenecide wordt minder goed verdragen dan benzbromaron.

Ook beschrijft hij de experimentele behandeling van rasburicase bij twee uitbehandelde jicht-patiënten. Deze nieuwe intraveneuze behandeling is bij deze patiënten zeer effectief gebleken.

Mark Reinders (Winschoten, 1978) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek verrichtte bij de vakgroep Farmacotherapie en farmaceutische patiëntenzorg. Reinders werkt als ziekenhuisapotheker bij Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...