Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

28 november 2008

Promotie: M.K. Reinders, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

Promotor(s): prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, prof.dr. M.A.F.J. van de Laar

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Klinisch onderzoek naar urinezuurverlagende medicijnen bij jicht

Jicht wordt gekenmerkt door acute pijnaanvallen in gewrichten, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen. De belangrijkste factor is een te hoge concentratie urinezuur in het lichaam. Mark Reinders onderzocht de klinische farmacologie van de urinezuurverlagende middelen allopurinol, benzbromaron, probenecide en rasburicase bij jichtpatiënten in de dagelijkse reumatologische praktijk, gericht op effectiviteit en verdraagbaarheid.

In de literatuur zijn veel meldingen van het tekort schieten van de behandeling van jicht. Een van de redenen is dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over effectieve behandelstrategieën.

Reinders concludeert onder andere uit zijn onderzoek dat dat benzbromaron in standaard of hoge dosering, allopurinol in hoge dosering (600 mg/dag) en allopurinol+probenecide effectieve behandelingen zijn. Allopurinol in standaarddosering (300 mg/dag) en probenecide zijn minder effectief; probenecide wordt minder goed verdragen dan benzbromaron.

Ook beschrijft hij de experimentele behandeling van rasburicase bij twee uitbehandelde jicht-patiënten. Deze nieuwe intraveneuze behandeling is bij deze patiënten zeer effectief gebleken.

Mark Reinders (Winschoten, 1978) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek verrichtte bij de vakgroep Farmacotherapie en farmaceutische patiëntenzorg. Reinders werkt als ziekenhuisapotheker bij Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...