Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

28 november 2008

Promotie: M.K. Reinders, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Practice research in the field of gout: clinical pharmacology of antihyperuricemic drugs

Promotor(s): prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, prof.dr. M.A.F.J. van de Laar

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Klinisch onderzoek naar urinezuurverlagende medicijnen bij jicht

Jicht wordt gekenmerkt door acute pijnaanvallen in gewrichten, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen. De belangrijkste factor is een te hoge concentratie urinezuur in het lichaam. Mark Reinders onderzocht de klinische farmacologie van de urinezuurverlagende middelen allopurinol, benzbromaron, probenecide en rasburicase bij jichtpatiënten in de dagelijkse reumatologische praktijk, gericht op effectiviteit en verdraagbaarheid.

In de literatuur zijn veel meldingen van het tekort schieten van de behandeling van jicht. Een van de redenen is dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over effectieve behandelstrategieën.

Reinders concludeert onder andere uit zijn onderzoek dat dat benzbromaron in standaard of hoge dosering, allopurinol in hoge dosering (600 mg/dag) en allopurinol+probenecide effectieve behandelingen zijn. Allopurinol in standaarddosering (300 mg/dag) en probenecide zijn minder effectief; probenecide wordt minder goed verdragen dan benzbromaron.

Ook beschrijft hij de experimentele behandeling van rasburicase bij twee uitbehandelde jicht-patiënten. Deze nieuwe intraveneuze behandeling is bij deze patiënten zeer effectief gebleken.

Mark Reinders (Winschoten, 1978) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek verrichtte bij de vakgroep Farmacotherapie en farmaceutische patiëntenzorg. Reinders werkt als ziekenhuisapotheker bij Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...