Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Analytical approaches towards structural characterization of human lung decorin

26 november 2008

Promotie: M.A. Didraga, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Analytical approaches towards structural characterization of human lung decorin. A comparative study of decorin from control and emphysematous lungs

Promotor(s): mw.prof.dr. D. Postma, prof.dr. R. Boschoff, prof.dr. H. Kersjens

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Achtergrond longemfyseem nader onderzocht

Chronische obstructieve longziekte (COPD) staat in de top vijf van doodsoorzaken in Europa, en is de enige veel voorkomende ziekte waarvan het sterftecijfer nog steeds toeneemt. Om de werking van COPD beter te begrijpen is het van belang om biochemische veranderingen tijdens de ziekte op moleculair niveau te ontrafelen.

Promovenda Mihaela Didraga ontwikkelde analytische procedures om decorine te zuiveren en te onderzoeken. Decorine is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en voortgang van longemfyseem. Ook ontwikkelde Didraga een methode om de samenstelling van een van de onderdelen van decorine (de zgn. glycosaminoglycanen) te analyseren. Het onderzoek levert nader inzicht op in de rol van het eiwit bij het ontstaan van longemfyseem. Voordat nieuwe behandelmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld, is nog veel aanvullend onderzoek nodig.

Mihaela Didraga (Roemenië, 1977) studeerde geneeskunde te Boekarest en Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, afdeling Farmacie, van de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Ze werkt thans als onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws