Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular aggregates, dendrimers, and motors: optical dynamics and control

24 november 2008

Promotie: R. Augulis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecu lar aggregates, dendrimers, and motors: optical dynamics and control

Promotor(s): prof.dr. P.H.M. van Loosdrecht, prof.dr. J. Knoester

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Synthetische modellen voor natuurlijke processen

Een van de meest fascinerende processen in de natuur is de fotosynthese - de belangrijkste energiebron voor het leven op aarde. Vanwege de complexiteit van natuurlijke fotosynthese is het echter lastig om gedetailleerd inzicht te krijgen in het mechanisme van de fotosynthese. Onderzoekers maken daarom gebruik van eenvoudige modelsystemen.

Het proefschrift van Ramu nas Augulis concentreert zich op een aantal synthetische modelsystemen, namelijk dendrimeren, moleculaire aggregaten en moleculaire motoren. Deze bootsen aspecten van light-harvesting, energie-overdracht en bewegingsprocessen in de natuur na. Dendrimeren kunnen worden beschouwd als een eenvoudig model voor light-harvesting antennes en excitatie energie-overdracht cascades. Moleculaire aggregaten zijn naast hun gelijkenis met natuurlijke light-harvesting eenheden en energietransport-eenheden ook van fundamenteel belang als modelmaterialen voor het bestuderen van excitonen in systemen met verlaagde dimensionaliteit. Bovendien kunnen ze mogelijk worden gebuikt als moleculaire draden voor energie-harvesting en energie transport. Door licht aangedreven roterende moleculaire motoren zijn interessant als modelsysteem voor het bestuderen van licht-naar-beweging energieconversie alsmede voor hun potentiële toepassingen in de nanotechnologie. Alle modelsystemen zijn bestudeerd door middel van verschillende tijdsopgeloste en steady-state spectroscopische technieken.

Ramu nas Augulis (Litouwen, 1979) studeerde biofysica aan de Vilnius universiteit. Het onderzoek werd uitgevoer bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG. Augulis gaat door als postdoc-onderzoeker bij de universiteit in Lund, Zweden.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...