Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Control of pentacene thin film growth by supersonic molecular beam deposition

21 november 2008

Promotie: Y. Wu, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Control of pentacene thin film growth by supersonic molecular beam deposition

Promotor(s): mw.prof.dr. P. Rudolf

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe techniek voor ultradunne pentaceenlagen

Veel  mensen associŃ‘ren plastic met tuinmeubels, speelgoed of afvoerleidingen. Tegenwoordig zijn er echter kunststof materialen met zodanig goede elektronische en optische eigenschappen, dat met recht verwacht kan worden, dat ze toepasbaar zullen zijn in slimme elektronische voorwerpen, zoals identificatiebadges, programmeerbare creditcards en platte beeldschermen. Organische moleculen met gekoppelde verbindingen hebben een groot potentieel voor dergelijke toepassingen. Het zijn materialen met een hoge mechanische flexibiliteit, die licht van gewicht zijn, goed combineerbaar met biomaterialen en direct verwerkbaar in apparatuur. Eigenschappen die de materialen veelbelovend maken voor de productie van vouwbare en draagbare elektronische kunststof voorwerpen. Van deze materialen wordt pentaceen, een organische halfgeleider, algemeen erkend als het prototype voor onderzoek naar de elektronfysica van devices en naar de groei van kristallijne organische dunne lagen.

In zijn proefschrift presenteert Yu Wu een aantal fundamentele studies naar de groei van dunne lagen pentaceen op siliciumoxide met het doel het groeimechanisme te begrijpen door middel van oppervlaktestructuur-analyse. Nieuw in het onderzoek is de techniek voor de groei van de organische dunne laag. Er werd gebruikt gemaakt van supersonische moleculaire bundel depositie. Met behulp van de kinetische energie van de botsende moleculen kan die goed gecontroleerd worden uitgevoerd. Wu slaagde er in om zo ultradunne pentaceenlagen van hoge kwaliteit te maken met grote enkelkristallijne korrels. Hij toonde aan dat deze lagen heel geschikt zijn voor toepassingen op het gebied van veld-effect transistoren.

Yu Wu (China, 1971) studeerde technische natuurkunde aan de City University of Hongkong. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.