Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cooperation among medical specialists: “pain or gain” ?

20 november 2008

Promotie: mw. A.M.R.R. Stoffels, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cooperation among medical specialists: “pain or gain” ?

Promotor(s): prof.dr. H.B.M. Molleman

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Minder autonomie, meer verantwoording bij medisch specialisten

Door de toenemende complexiteit van de zorgvraag moeten medisch specialisten steeds vaker intensief samenwerken in multidisciplinaire teams. Promovenda Renee Stoffels toont aan dat deze samenwerking bij specialisten leidt tot het idee dat hun klinische autonomie afneemt en dat ze meer verantwoording moeten afleggen over beslissingen. Met name de snijdende specialisten ervaren deze effecten. Daarnaast blijkt de complexiteit van de zorgvraag een zekere voorspellende waarde te hebben voor het gewenste samenwerkingsgedrag van medisch specialisten.

Medisch specialisten moeten steeds vaker samenwerken, als gevolg van de toenemende complexiteit van de zorgvraag en de verdergaande specialisatie aan de aanbodzijde. Stoffels onderzocht drie aspecten van deze multidisciplinaire samenwerking. In de eerste plaats bekeek ze of er een relatie is tussen de complexiteit van de zorgvraag en het samenwerkingsgedrag. Daarnaast onderzocht ze of er gevolgen zijn voor de professionele autonomie van de medisch specialisten en keek ze hoe patiënten en artsen zélf de kwaliteit beoordelen van de zorg die is verleend door een multidisciplinair team.

Stoffels toont aan dat de complexiteit van de zorgvraag een zekere voorspellende waarde heeft voor het samenwerkingsgedrag van medisch specialisten tijdens multidisciplinaire patiëntenbesprekingen en de evaluatie van die besprekingen. Daarnaast blijkt de samenwerking te leiden tot een afname van de klinische autonomie, en - meer nog - tot een toename van het afleggen van verantwoording aan collega’s van de andere specialismen. Vooral de snijdende specialisten ervaren deze effecten. De ondersteunende specialisten ervaren juist een toename van hun autonomie als gevolg van de samenwerking. Patiënten beoordelen de kwaliteit van zorg over het algemeen als positief. Wanneer deze beoordeling vergeleken wordt met die van de specialisten, dan zijn er naast overeenkomsten ook verschillen. Met name op de aspecten: ‘patient empowerment’, ‘coördinatie in het team’ en ‘consensus in het team’ beoordelen de artsen hun prestaties beter dan hun patiënten.

Dit proefschrift kan medische teams o.a. inzicht geven in mogelijke verbeterpunten van hun zorgverlening en kan de teamleiders helpen bij het sturen van de discussies tijdens de teambesprekingen door het stimuleren van samenwerkingsgedrag.

Renee Stoffels (Maastricht, 1963) studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij het Wenckebachinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Opinie: Hoge economische groei maskeert oude en nieuwe problemen

  De recente, met gejuich ontvangen economische groeicijfers maskeren dat er te weinig is gedaan om de oorzaken van de laatste crisis en groeiende problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Dat schrijven hoogleraren Steven Brakman en Harry Garretsen vandaag...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...