Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Micro- and macrovascular abnormalities in systemic sclerosis

19 november 2008

Promotie: mw. M.E. Hettema, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Micro- and macrovascular abnormalities in systemic sclerosis

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Afwijkingen aan de kleine bloedvaten mogelijke oorzaak sclerodermie

Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel in de huid, maar ook elders in het lichaam, steeds stugger wordt. Het is een zeldzame aandoening. Een deel van de klachten ontstaat door afwijkingen aan de kleine bloedvaten, stelt promovenda Martha Hettema. Uit haar onderzoek blijkt dat bekende risicofactoren voor hart-en vaatziekten geen belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze afwijkingen.

Hettema vond aanwijzingen dat het medicijn Bosentan een gunstige uitwerking heeft op het fenomeen van Raynaud. Dit is een symptoom waarbij een verkleuring optreedt van de handen die gepaard gaat met pijn en stijfheid. Dit komt doordat de bloedvaten in de vingers of tenen zich vernauwen als reactie op kou of een spannende gebeurtenis. Dit is in tegenspraak met eerdere bevindingen, tekent de promovenda aan. Nader onderzoek op dit vlak is geboden. Anders dan bij andere reumatische ziekten, zoals SLE en reumatoide arthritis, vergroot sclerodermie de kans op vroegtijdige slagaderverkalking niet. Het meten van stapeling van AGEs is bij patiënten met sclerodermie echter op dit moment nog niet van toegevoegde waarde.

Martha Hettema (Groningen, 1971) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Delen van het onderzoek werden financieel ondersteund door de J.K. de Cock Stichting en de farmaceutische firma Actelion Pharmaceuticals Nederland BV. Hettema werkt sinds 2007 als reumatoloog in het MST te Enschede.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws