Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The human HSP70/HSP40 chaperone family. A study on its capacity to combat proteotoxic stress

19 november 2008

Promotie: J. Hageman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The human HSP70/HSP40 chaperone family. A study on its capacity to combat proteotoxic stress

Promotor(s): prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe aanknopingspunten in onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes

Enkele vooralsnog nauwelijks onderzochte eiwitten lijken een belangrijke rol te spelen bij het tegengaan van verkeerde eiwitvouwing. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Jurre Hageman. Wellicht biedt de ontdekking nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes als de ziekte van Huntington en Alzheimer.

Al langer is bekend dat beschadigingen in het DNA en een slecht functionerend reparatiemechanisme kunnen leiden tot ziektes als kanker. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat ook beschadigingen en verminderde reparatie van eiwitten ziektes kunnen veroorzaken. Het gaat daarbij vooral om ziektes als de ziekte van Huntington, Parkinson en Alzheimer. Deze ziektes zijn vooralsnog vrijwel onbehandelbaar.

Jurre Hageman onderzocht de diversiteit van de menselijke HSP70/HSP40 chaperones. Hij bracht karakteristieke kenmerken in kaart en bestudeerde de rol van verschillende chaperones o.a. in cellulaire modellen voor de ziekte van Huntington en Spinocerebellar ataxia’s. Een aantal HSP40 eiwitten lijkt een belangrijke rol te spelen bij het tegengaan van genoemde neurodegeneratieve ziektes.

Jurre Hageman (Gouda, 1978) studeerde biotechnologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door SenterNovem. Hageman blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...