Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Some diagnostic and therapeutic controversies in glaucoma addressed

17 november 2008

Promotie: R.P.H.M. Müskens, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Some diagnostic and therapeutic controversies in glaucoma addressed

Promotor(s): mw.prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Diagnose en behandeling glaucoom nader onderzocht

Glaucoom is een aandoening waarbij de druk in de oogbol toeneemt. Indien er niet tijdig behandeld wordt, kan gezichtsvelduitval en uiteindelijk blindheid optreden. De ziekte wordt vastgesteld aan de hand van gezichtsveldonderzoek en inspectie van de oogzenuw. UMCG-onderzoeker Rogier Müskens ontwikkelde een classificatiesysteem voor alle typen gezichtsvelddefecten. Dit maakt nauwkeuriger diagnose mogelijk.

Ook onderzocht Müskens de relatie tussen het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk en het ontstaan van glaucoom. Het blijkt dat het gebruik van zogeheten calciumantagonisten mogelijk een verhoogde kans op glaucoom geeft. De overige middelen tegen hoge bloeddruk verhogen de kans op glaucoom niet. Bètablokkers hebben mogelijk zelfs een licht beschermend effect. Tot slot toont Müskens aan dat bètablokker-oogdruppels, een eerste keusmiddel voor de behandeling van glaucoom, de kans op vroegtijdige sterfte niet verhogen.

Rogier Müskens (Groesbeek, 1976) studeerde geneeskunde te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC Rotterdam. Het onderzoek werd mede gefinancierd door een groot aantal instanties en stichtingen, w.o. ZonMw en het College van zorgverzekeringen. Müskens blijft ook na zijn promotie werkzaam als oogarts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...