Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Some diagnostic and therapeutic controversies in glaucoma addressed

17 november 2008

Promotie: R.P.H.M. Müskens, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Some diagnostic and therapeutic controversies in glaucoma addressed

Promotor(s): mw.prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Diagnose en behandeling glaucoom nader onderzocht

Glaucoom is een aandoening waarbij de druk in de oogbol toeneemt. Indien er niet tijdig behandeld wordt, kan gezichtsvelduitval en uiteindelijk blindheid optreden. De ziekte wordt vastgesteld aan de hand van gezichtsveldonderzoek en inspectie van de oogzenuw. UMCG-onderzoeker Rogier Müskens ontwikkelde een classificatiesysteem voor alle typen gezichtsvelddefecten. Dit maakt nauwkeuriger diagnose mogelijk.

Ook onderzocht Müskens de relatie tussen het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk en het ontstaan van glaucoom. Het blijkt dat het gebruik van zogeheten calciumantagonisten mogelijk een verhoogde kans op glaucoom geeft. De overige middelen tegen hoge bloeddruk verhogen de kans op glaucoom niet. Bètablokkers hebben mogelijk zelfs een licht beschermend effect. Tot slot toont Müskens aan dat bètablokker-oogdruppels, een eerste keusmiddel voor de behandeling van glaucoom, de kans op vroegtijdige sterfte niet verhogen.

Rogier Müskens (Groesbeek, 1976) studeerde geneeskunde te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC Rotterdam. Het onderzoek werd mede gefinancierd door een groot aantal instanties en stichtingen, w.o. ZonMw en het College van zorgverzekeringen. Müskens blijft ook na zijn promotie werkzaam als oogarts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.