Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Organ preservation and viability in kidney and liver transplantation; experimental and clinical studies

12 november 2008

Promotie: M.H.J. Maathuis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Organ preservation and viability in kidney and liver transplantation; experimental and clinical studies

Promotor(s): prof.dr. R.J. Ploeg, prof.dr. G. Rakhorst

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Naar een betere houdbaarheid van donororganen

Nier- en levertransplantaties worden tegenwoordig wereldwijd uitgevoerd. De toenemende vraag naar organen en het blijvende tekort aan donororganen, heeft geleid tot het noodgedwongen gebruik van kwalitatief minder goede organen. Orgaanpreservatie heeft als doel orgaankwaliteit te behouden nadat het orgaan is uitgenomen bij de donor. Op dit moment wordt de statische hypotherme (4°C) preservatiemethode (cold storage, CS) met de University of Wisconsin (UW) preservatievloeistof het meest toegepast. Het verbeteren van orgaanpreservatie zou een manier kunnen zijn om de kwalitatief minder goede organen met meer succes te transplanteren. UMCG-promovendus Mark-Hugo Maathuis onderzocht een nieuwe klinisch beschikbare preservatievloeistof (IGL-1). Deze leverde in een directe vergelijking met de UW vloeistof geen voordelen op onder de bestudeerde omstandigheden.

Mark-Hugo Maathuis (Apeldoorn, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij de afdelingen Chirurgie en BioMedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.