Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Uitdagingen in de moleculaire virusdiagnostiek: mag het een beetje meer zijn?

11 november 2008

Oratie: prof.dr. H.G.M. Niesters, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Uitdagingen in de moleculaire virusdiagnostiek: mag het een beetje meer zijn?

Leeropdracht: Medische Microbiologie, in het bijzonder de Moleculaire Virologische Diagnostiek

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De virologie is een uitdagend en fascinerend onderdeel van de medische microbiologie. Steeds weer duiken nieuwe virussen op en komen mensen in aanraking met virussen waarvan de kans op infectie relatief klein werd geacht. In de afgelopen maanden konden we bijvoorbeeld lezen dat mensen tijdens hun vakantie in Afrika geïnfecteerd zijn geraakt met het virus dat rabiës veroorzaakt, of met het Marburg virus.

Binnen het UMCG is een modern virologisch laboratorium opgezet met onder andere een uitgebreid scala aan moleculaire diagnostische technieken. Dit biedt nu ruim een jaar ondersteuning aan diverse groepen patiënten. Hierdoor kunnen o.a. specifieke virologische problemen die kunnen ontstaan na een transplantatie, doeltreffender en sneller worden gediagnosticeerd. Veel vraagstellingen die hieraan zijn gekoppeld, worden een speerpunt van nader onderzoek.

Het laboratorium kan ook een doeltreffende ondersteuning bieden aan vraagstellingen die epidemiologisch van aard zijn, zowel intern als regionaal. Bovendien kan het virologisch lab snel reageren op nieuwe diagnostische vraagstellingen die kunnen ontstaan in de toekomst, bijvoorbeeld bij een pandemie veroorzaakt door nieuwe virusvarianten van het influenza virus.

Een onderdeel van de activiteiten van het laboratorium is de ondersteuning van kwaliteitsprogramma’s op het gebied van moleculaire diagnostiek binnen een wereldwijd netwerk. Daarnaast is het UMCG nu één van de zes opleidingscentra in Nederland van waaruit de opleiding tot Moleculair Medisch Microbioloog gestalte krijgt.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.