Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Structure, function and progression analysis in glaucoma

05 november 2008

Promotie: T.A. Mai, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structure, function and progression analysis in glaucoma

Promotor(s): mw.prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. H.G. Lemij

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Techniek om oogaandoening te ontdekken onderzocht

Glaucoom is een oogaandoening van de oogzenuw, waardoor ook de zenuwvezellaag van het netvlies dunner wordt. Dit proces is onomkeerbaar en leidt zonder behandeling tot gezichtsvelduitval en uiteindelijk tot blindheid. Het is na staar de belangrijkste oorzaak van blindheid. In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan glaucoom.

Dankzij een speciale beeldvormende techniek (de Scanning Laser Polarimetry-techniek) kan het dunner worden in een vroeg stadium opgespoord worden. De SLP techiek wordt voortdurend verfijnd. Promovendus The Mai onderzocht de nieuwste twee algoritmes van SLP, genaamd “enhanced corneal compensation” ( ECC) en met “variable corneal compensation” (VCC).

Uit zijn onderzoek blijkt dat de beide nieuwe varianten van de SLP-techniek een glaucoom nauwkeurig kunnen detecteren. ECC geeft een betere diagnostische nauwkeurigheid dan met VCC. Omdat er nog geen gouden standaard voor glaucoomprogressie is, is het nog niet te bepalen of SLP in staat is glaucoomprogressie te detecteren.

The Mai (Hanoi, 1972) studeerde geneeskunde in Vietnam. aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichte zijn promotieonderzoek in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zijn onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Oogziekenhuis prof.dr. H.J. Flieringa. Hij werkt op dit moment als oogarts in opleiding in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws