Een ziekte heb je niet alleen

04 november 2008

Oratie: mw.prof.dr. M. Hagedoorn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Een ziekte heb je niet alleen

Leeropdracht: Gezondheidspsychologie, i.h.b. de aanpassing aan chronische ziekte

Faculteit: Medische Wetenschappen

De diagnose van een levensbedreigende of chronische ziekte wordt door patiënten en partners soms verwoord als “mijn wereld stortte in”, “ik voelde dat alle kracht uit me verdween” of “waarom ik?”. Het lijkt vanzelfsprekend dat mensen worden overspoeld door emoties, zoals verdriet, boosheid, en wanhoop, wanneer ze de diagnose te horen krijgen. Maar hoe gaat het daarna verder met mensen? Hoe past men zich aan de nieuwe situatie aan, bij wie lukt dit goed en bij wie niet? In het algemeen blijken mensen over een grote veerkracht te bezitten, maar dit geldt niet voor iedereen. De steun van dierbaren speelt daarbij een belangrijke rol. In mijn rede benader ik het aanpassen aan ziekte vanuit een dyadisch perspectief. Immers, ‘een ziekte heb je niet alleen’. Ik ga in op vragen, zoals “Wat zijn de emotionele gevolgen van ziekte voor patiënten en hun partners”, “Welke rol spelen naasten in het aanpassingsproces van patiënten”, “Wat gebeurt er in de relatie” en “Hoe beïnvloeden patiënten en partners elkaar.”

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37