Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een ziekte heb je niet alleen

04 november 2008

Oratie: mw.prof.dr. M. Hagedoorn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Een ziekte heb je niet alleen

Leeropdracht: Gezondheidspsychologie, i.h.b. de aanpassing aan chronische ziekte

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De diagnose van een levensbedreigende of chronische ziekte wordt door patiënten en partners soms verwoord als “mijn wereld stortte in”, “ik voelde dat alle kracht uit me verdween” of “waarom ik?”. Het lijkt vanzelfsprekend dat mensen worden overspoeld door emoties, zoals verdriet, boosheid, en wanhoop, wanneer ze de diagnose te horen krijgen. Maar hoe gaat het daarna verder met mensen? Hoe past men zich aan de nieuwe situatie aan, bij wie lukt dit goed en bij wie niet? In het algemeen blijken mensen over een grote veerkracht te bezitten, maar dit geldt niet voor iedereen. De steun van dierbaren speelt daarbij een belangrijke rol. In mijn rede benader ik het aanpassen aan ziekte vanuit een dyadisch perspectief. Immers, ‘een ziekte heb je niet alleen’. Ik ga in op vragen, zoals “Wat zijn de emotionele gevolgen van ziekte voor patiënten en hun partners”, “Welke rol spelen naasten in het aanpassingsproces van patiënten”, “Wat gebeurt er in de relatie” en “Hoe beïnvloeden patiënten en partners elkaar.”

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.