Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Koninklijke Onderscheiding voor Jaap Lintvelt

26 november 2008

Prof.dr. J.H. Lintvelt (Enschede, 1942) ontving 26 november 2008 een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Lintvelt richtte in 1988 het Centrum voor Canadese Studies op, het eerste en nog steeds enige in Nederland. Daarmee heeft hij een bijzondere vorm van samenwerking tussen Nederland en Canada tot stand gebracht. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt op een internationaal congres dat op 26, 27 en 28 november is georganiseerd vanwege het twintigjarig bestaan van het Centrum voor Canadese Studies.

Centrum voor Canadese Studies

In 1988 besloot Lintvelt om een Centrum voor Canadese Studies op te richten om de bestaande kennis binnen de RUG te bundelen en het vakgebied Canadese Studies een geïntegreerde plaats te geven binnen de universiteit. Met de oprichting van het Centrum, waarvan hij directeur werd, leverde Lintvelt een belangrijke bijdrage aan de promotie van de academische en culturele contacten tussen Canada en Nederland. Door het opbouwen en onderhouden van diplomatieke contacten met de Canadese Ambassade in Den Haag en de Algemene Afvaardiging van Québec in Brussel kon Lintvelt belangrijke contacten leggen met Canadese overheden en vertegenwoordigers van maatschappelijke instanties in Canada. Door bekendheid te geven aan de activiteiten van de RUG heeft hij niet alleen de aandacht gevestigd op de universiteit maar ook op Groningen als stad en provincie.

In 1995 werd hij benoemd tot hoogleraar Canadese Studies, waardoor hij meer tijd kreeg voor het ontplooien en uitbreiden van de activiteiten van het Centrum. De samenwerking met Canadese universiteiten groeide uit van oorspronkelijk twee Franstalige universiteiten naar zeven universiteiten in heel Canada.

Onderwijs

Het door Lintvelt opgezette onderwijsprogramma Canadese Studies werd in eerste instantie slechts aangeboden als facultair keuzevak. Dankzij zijn buitengewone inzet groeide het uit tot een multidisciplinaire minor-opleiding, met onderwerpen uit de geografie, economie, multiculturele samenstelling van de Canadese bevolking, staatsinrichting, geschiedenis, cultuur, literatuur en internationale betrekkingen.

Met het eveneens door hem opgezette studentenuitwisselingsprogramma zorgde Lintvelt er met groot enthousiasme voor dat niet alleen zijn eigen studenten tijdelijk in Canada gingen studeren, maar ook dat een jaarlijkse stroom van soms wel vijftig Canadese studenten naar Groningen kwam.

Het succes van de onderwijsprogramma’s blijkt onder meer uit een speciale status die de Rijksuniversiteit Groningen als enige Nederlandse universiteit toegekend heeft gekregen door het International Tax Directorate of the Canada Customs and Revenue Agency in Ottawa.

Onderzoek

Lintvelt heeft tevens een unieke bijdrage geleverd aan het onderzoek op het gebied van Frans-Canadese studies, in het bijzonder de literatuur uit Québec. Het onderzoek was eerder voornamelijk gericht op de Maghreb landen en de Caraïben. Lintvelt voorzag met het ontsluiten van de literatuur uit Québec in die lacune. Door zijn onderzoek heeft hij de Frans-Canadese literatuur in Nederland toegankelijk gemaakt. Zijn individuele bijdrage blijkt uit de vele publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

September 2005 is Lintvelt met vervroegd pensioen gegaan, waarna hij als penningmeester zitting nam in het bestuur van het Centrum voor Canadese Studies. Hij is tevens bestuurslid geworden van de landelijke instelling voor Canadese studies, de ACSN (Association for Canadian Studies in the Netherlands). Lintvelt is nog steeds zeer actief op wetenschappelijk gebied. Zo is hij in 2006 als gastdocent verbonden geweest aan de Université de Sherbrooke in Québec.

Noot voor de pers

Meer informatie over de Koninklijke Onderscheiding: Lydia Hollander, projectmedewerker P&O RUG, tel. 050-363 7026 (werk), e-mail: l.hollander@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...