Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wie we zijn en hoe we zijn

19 november 2008

Woensdag 26 november a.s. verschijnt het tweede deel van de Geschiedenis van Groningen. De Geschiedenis van Groningen deel II handelt over de periode 1500-1800.

 

Het deel wordt in het Groninger Museum aangeboden aan prof.dr. H. Lademacher oud-hoogleraar aan de universiteiten van Munster en Amsterdam. Lademacher is specialist in de Duits-Nederlandse relaties in de (vroeg)moderne tijd.

 

De Geschiedenis van Groningen deel II is een vervolg op het deel dat begin oktober verscheen. In februari 2009 verschijnt deel III. Rond de boeken vindt de manifestatie plaats, het Verleden van Groningen. De boekpresentatie valt samen met de opening van de tentoonstelling in het Groninger Museum Venster op de Gouden eeuw. Deze bevat een selectie van portretten van echtparen uit de stad en Ommelanden, aangevuld met luxe gebruiksvoorwerpen uit boerderijen en borgen.

 

Centraal in deel II van de Geschiedenis van Groningen staat de veranderende Groningse oriëntatie van oost naar west. De gerichtheid op de Duitse gebieden wisselt voor een definitieve aansluiting bij de Nederlanden. De betekenis hiervan wordt in het boek uitgewerkt. Het Groninger ‘wie we zijn en hoe we zijn’, werd voor een groot deel in deze jaren bepaald.

 

Voorts biedt het boek nieuwe perspectieven op de Groninger geschiedenis met aandacht voor de sterke invloed in de Reformatie van het Duits lutherse geloof, de wederzijdse afhankelijkheid van stad en Ommeland, de vooraanstaande rol van Ommelander geslachten, de betekenis van de groei en uitbouw van de stad Groningen, de conflicten met de Appingedam, het Oldambt en de Ommelanden, de veranderingen in landbouw en veeteelt en de wijze waarop taal en cultuur in de provincie Hollandser werd. Kortom de gehele boeiende geschiedenis van de provincie komt aan bod.

 

Het boek is rijkelijk geïllustreerd, bevat ruim 400 afbeeldingen, plattegronden, kaarten en eigentijdse landschapsfotografie.

 

De Geschiedenis van Groningen staat onder redactie van: M.G.J. Duijvendak, H. Feenstra, M. Hillenga en C.G. Santing. Deel II bevat bijdragen van: Henk Boels, Hidde Feenstra, Otto S. Knottnerus en Meindert Schroor. De Geschiedenis van Groningen in drie delen verschijnt bij uitgeverij Waanders te Zwolle en kost € 35,= per deel. Deel I en Deel II zijn te koop in de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij Waanders uitgevers via www.waanders.nl.

 

Deel I van de Geschiedenis van Groningen werd lovend ontvangen en binnen zes weken zijn daarvan reeds 2000 exemplaren verkocht.

 

Meer informatie:

Maarten Duijvendak

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.