Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The “Magnificent Seven” of European astroparticle physics unveiled to the world

01 oktober 2008

On 29th September 2008 , Europeans presented to the world their strategy for the future of astroparticle physics. What is dark matter? What is the origin of cosmic rays? What is the role of violent cosmic processes? Can we detect gravitational waves? With seven types of major large-scale projects physicists want to find the answers to some of the most exciting questions about the Universe. The KVI is participating in two of these projects:

 

• KM3NeT, a cubic kilometre-scale neutrino telescope in the Mediterranean Sea
• Auger North, a large array for the detection of charged cosmic rays.

 

To insure the coordination of astroparticle physics at the European level, research agencies from 13 countries joined their efforts within the ASPERA* European network, an ERA-Net funded by the European Commission. Thanks to the work achieved through ASPERA, European countries for the first time have a common tool to programme jointly and share their efforts in astroparticle physics.

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:12

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...