Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Insulin resistance, renal dysfunction and cardiovascular disease in a high and a low risk population

29 oktober 2008

Promotie: L.H. Oterdoom, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Insulin resistance, renal dysfunction and cardiovascular disease in a high and a low risk population

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. P.E. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Weinig spiermassa risicofactor nierpatiënten

Het aantal patiënten dat chronisch nierfunctievervangende behandeling nodig heeft neemt toe. Dit is waarschijnlijk te wijten aan aandoeningen die gerelateerd zijn aan insulineresistentie, zoals obesitas en diabetes. Een hoge vetmassa is een bekende oorzaak van insulineresistentie. Het was tot nu toe onbekend of te weinig spiermassa een rol speelt bij insulineresistentie en uiteindelijk vroegtijdige sterfte.

Uit het promotieonderzoek van Leendert Oterdoom blijkt dat weinig spiermassa een risicofactor is voor vroegtijdige sterfte. Dit geldt zowel bij niertransplantatiepatiënten als personen van de algemene bevolking. Dit risico is onafhankelijk van insulineresistentie. Verder concludeert Oterdoom dat het sterftecijfer bij niertransplantatiepatiënten ruim zes maal hoger is dan bij de algemene bevolking. Mogelijk kunnen betere voeding en lagere doseringen prednisolon het verlies van spiermassa beperken om hiermee de levensverwachting van niertransplantatiepatiënten te verbeteren.

Leendert Oterdoom (Groningen, 1980) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij de afdelingen Interne Geneeskunde en Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn onderzoek werd medegefinancierd door de Nierstichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.