29 oktober 2008

Promotie: L.H. Oterdoom, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Insulin resistance, renal dysfunction and cardiovascular disease in a high and a low risk population

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. P.E. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Weinig spiermassa risicofactor nierpatiënten

Het aantal patiënten dat chronisch nierfunctievervangende behandeling nodig heeft neemt toe. Dit is waarschijnlijk te wijten aan aandoeningen die gerelateerd zijn aan insulineresistentie, zoals obesitas en diabetes. Een hoge vetmassa is een bekende oorzaak van insulineresistentie. Het was tot nu toe onbekend of te weinig spiermassa een rol speelt bij insulineresistentie en uiteindelijk vroegtijdige sterfte.

Uit het promotieonderzoek van Leendert Oterdoom blijkt dat weinig spiermassa een risicofactor is voor vroegtijdige sterfte. Dit geldt zowel bij niertransplantatiepatiënten als personen van de algemene bevolking. Dit risico is onafhankelijk van insulineresistentie. Verder concludeert Oterdoom dat het sterftecijfer bij niertransplantatiepatiënten ruim zes maal hoger is dan bij de algemene bevolking. Mogelijk kunnen betere voeding en lagere doseringen prednisolon het verlies van spiermassa beperken om hiermee de levensverwachting van niertransplantatiepatiënten te verbeteren.

Leendert Oterdoom (Groningen, 1980) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij de afdelingen Interne Geneeskunde en Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn onderzoek werd medegefinancierd door de Nierstichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38