Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Het goede doel

28 oktober 2008

Oratie: prof.dr. P.L.P. Brand, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Het goede doel

Leeropdracht: Klinisch Onderwijs, in het bijzonder het medisch opleidingscontinuüm

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Veranderingen in het onderwijs worden in ons land met argusogen gevolgd. Zeker na de parlementaire enquête onder leiding van Dijsselbloem wordt elke vernieuwing in het onderwijs niet onmiddellijk meer beschouwd als een verbetering. In de opleiding van artsen zijn de afgelopen jaren grote veranderingen opgetreden. Eerst heeft het competentiegerichte leren zijn intrede gedaan in de studie geneeskunde aan alle Nederlandse faculteiten. In 2005 heeft het Centraal College voor Medische Specialismen in een Kaderbesluit vastgelegd dat ook alle opleidingsprogramma’s voor medisch specialisten op de schop moeten. Het “oude” meester-gezel leren maakt plaats voor “modern” competentiegericht leren. Naast medische kennis dient expliciet aandacht te worden besteed aan communicatie, samenwerking, wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en management, en professioneel gedrag.

In zijn inaugurele rede als hoogleraar Klinisch Onderwijs aan het UMC Groningen bespreekt kinderarts Paul Brand het gedachtengoed achter deze modernisering van de medisch-specialistische vervolgopleiding. Hij legt uit waarom de medisch specialist van de 21e eeuw meer competenties moet beheersen dan medische kennis alléén. Dat competentiegericht leren niet alleen effectiever maar ook leuker is dan het oude kennisgerichte leren. Dat een goede opleiding voor medisch specialisten gebaat is bij een duidelijke structuur. Tenslotte pleit hij ervoor dat de regie voor de medisch-specialistische vervolgopleiding in handen zou moeten worden gegeven van specialisten die opleiden als een vak zien, die er in willen investeren en er hun best voor willen doen. Want goede specialisten opleiden, dat is het goede doel. En het doel heiligt de middelen.

Paul Brand (1961) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werd opgeleid tot kinderarts in Groningen en op Curaçao. Hij promoveerde in 1993 cum laude op een onderzoek naar de lange termijnbehandeling van astma en COPD. Sinds 1997 is hij kinderarts op de Amalia kinderafdeling van de Isala klinieken in Zwolle, een van de grootste opleidingsziekenhuizen van ons land. Brand is daar opleider kindergeneeskunde en hoofd medisch opleidingsbeleid. In 2007 werd hij benoemd tot honorair hoogleraar Klinisch Onderwijs aan het UMC Groningen, een functie die hij naast zijn werk als kinderarts bekleedt. In 2006 debuteerde hij als schrijver met zijn roman De Stoel van God.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.