Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon

27 oktober 2008

Promotie: E.J.J. van der Aa, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: 'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon

Promotor(s): prof.dr. J.W. Renders, prof.dr. G.J. Dorleijn

Faculteit: Letteren

 

Beeld dichteres Alice Nahon moet bijgesteld

Promovendus Manu van der Aa schreef een biografie over het leven van Alice Nahon. Hij concludeert hierin dat het beeld van deze vroegtwintigste-eeuwse Belgische dichteres drastisch moet worden bijgesteld. Hij komt met nieuwe feiten over Nahon die een heel ander licht op haar werpen. Volgens Van der Aa heeft de dichteres zelf meegewerkt aan het creëren van haar imago van ‘sentimenteel kwijnmeisje’. Ook gaat hij in op haar onconventionele liefdesleven.

Behalve Guido Gezelle heeft geen enkele Vlaamse dichter meer bundels verkocht dan Alice Nahon (1896-1933). Haar poëzie werd ook enthousiast onthaald door de literaire kritiek in Vlaanderen en Nederland. Vele mensen kennen haar nog steeds als de aan tering lijdende dichteres van de beroemde versregels ‘‘t Is goed, in ‘t eigen hert te kijken / nog even voor het slapen gaan’.

Tegenwoordig wordt het werk van Nahon in meer intellectuele kringen afgedaan als sentimenteel gerijmel of ‘Gartenlaubepoëzie’, zoals Paul van Ostaijen het noemde. Manu van der Aa besteedt in zijn biografie onder meer aandacht aan Nahons functioneren in de literaire wereld, aan haar contacten met onder anderen E. du Perron, Michel Seuphor en Gerard Walschap, aan haar relatie tot het Vlaams nationalisme en aan haar voor die tijd onconventionele houding tegenover seksualiteit en relaties.

Van der Aa’s uitgebreide bronnenonderzoek bracht nieuwe feiten over Alice Nahon aan het licht, waardoor de bestaande reputatie van de dichteres ter discussie wordt gesteld. Zo kan Van der Aa aantonen hoe de dichteres vanaf het begin van haar dichterschap meewerkte aan het creëren van haar imago van ‘sentimenteel kwijnmeisje’, laat hij zien wie haar talrijke minnaars waren en hoe ze met hen omsprong, en formuleert hij een hypothese over de ware aard van Nahons ziekte. Haar poëzie mag dan wel verouderd zijn, het is vrij zeker dat weinig vrouwen van haar generatie zo’n gevarieerd en boeiend maar vaak ook ongemakkelijk leven hebben geleid als Alice Nahon, aldus Van der Aa.

Manu van der Aa (België, 1964) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Biografie Instituut van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Promotores zijn prof.dr. J.W. Renders en prof.dr. G.J. Dorleijn. Van der Aa werkt als docent Nederlands aan het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol, België. Van het proefschrift is een handelseditie verschenen bij Uitgeverij Lannoo.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Nieuwe cursusronde Talencentrum: zomer 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een nieuwe cursusperiode aan in de zomer van 2018: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Duits en Spaans. De online inschrijving is geopend! www.rug.nl/ta...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...