Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Magnetodielectric coupling in transition metal oxides

24 oktober 2008

Promotie: U. Adem, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Magnetodielectric coupling in transition metal oxides

Promotor(s): prof.dr. T.T.M. Palstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Magneto diëlektrische koppeling in overgangsmetaaloxiden

Het onderzoek naar materialen die een kruiselingse koppeling vertonen tussen magnetisatie en elektrische polarisatie (of diëlektrische constante) is door de ontdekking in 2003 van sterke magneto-elektrische koppeling in TbMnO3 een van de populairste onderzoeksvelden in de vaste stof fysica geworden.

De opleving van het onderzoek naar materialen met een dergelijke kruiselingse koppeling, zoals magneto-elektrica en multiferroica, loopt parallel aan het samenbrengen van ferro-elektrische dunne lagen met nieuwe hoge k-diëlektrica in de silicium (halfgeleider)technologie. Deze materialen kunnen in de hoedanigheid van dunne lagen in aanmerking komen voor koppeling tussen polarisatie en magnetisatie, wat toepassingsmogelijkheden biedt voor verschillende devices, waaronder geheugencellen met schakelbare meervoudige toestanden. Echter, de zwakke kruiselingse koppeling vormt een belemmering voor toepassing van multiferroische materialen in geheugen met meerdere toestanden, omdat de benodigde magnetische en elektrische veldsterkten voor het schakelen onpraktisch hoog zijn.

Doel van het proefschrift van Umut Adem is het beter begrijpen van de magneto diëlektrische koppelingen in overgangsmetaaloxiden. Adem: “‘Daarvoor hebben we de magneto-elektrische respons van diverse bekende en nieuwe materialen gekarakteriseerd en de invloed van symmetrie en structuurveranderingen op de mageneto diëlektrische koppeling bestudeerd.” Het onderzoek verschaft inzicht in de fundamentele eigenschappen die ten grondslag liggen aan de koppeling, van belang voor een beter begrip van de wisselwerking tussen fononen, magnetisme en elektrische dipolen.

Umut Adem ((Turkije, 1979) studeerde Materials Science & Technology aan de Middle East Technical University (Ankara). Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG en gefinancierd door FOM. Adem gaat als postdoc verder in het onderzoek bij het Leibniz Institute for Solid State and Materials Research in Dresden, Duitsland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...