Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Advanced morphological pattern spectra and multi-scale filtering

24 oktober 2008

Promotie: E.R. Urbach, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Advanced morphological pattern spectra and multi-scale filtering

Promotor(s): prof.dr. N. Petkov

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snelle software voor beeldbewerking

Fotocamera's, filmcamera's, medische apparatuur en satellieten produceren een voortdurend groeiende hoeveelheid digitaal beeldmateriaal. Die beelden worden vaak met behulp van computersoftware bewerkt en verwerkt voor uiteenlopende toepassingen. In het geval van medische beelden kunnen bijvoorbeeld bloedvaten of wervels beter zichtbaar worden gemaakt, terwijl ruis wordt verwijderd. Andere software helpt bij het vinden van beelden in een grote internetbibliotheek, als gezocht moet worden op basis van bepaalde eigenschappen in het beeld zelf in plaats van een omschrijving.

Behalve kwaliteit van de resultaten is bij veel van deze toepassingen de snelheid van groot belang. Het proefschrift van Erik Urbach behandelt een verzameling van technieken voor het bewerken en analyseren van beelden door een computer. Er worden wiskundige concepten gebruikt om de inhoud van een beeld te beschrijven. Er wordt een decompositie van het beeld gemaakt op basis van de in het beeld aanwezige componenten. Deze zogenaamde morfologische operatoren kunnen gebruikt worden voor het herkennen en analyseren van mogelijk interessante onderdelen of voor het verwijderen van ongewenste componenten op basis van met name hun vorm en grootte. Naast theoretische concepten, algoritmen en implementaties in populaire programmeertalen is er in dit proefschrift ook aandacht voor toepassingen, zoals het beter zichtbaar maken van bloedvaten in medische beelden, het herkennen van voorwerpen in beelden en de identificatie van algen (wat onder meer voor forensisch onderzoek gebruikt kan worden). Deze toepassingen dienen met name om de brede toepasbaarheid en de snelheid en kwaliteit van de resultaten te illustreren.

Erik Urbach (Adorp, 1974) studeerde informatica in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de RUG. Na het afronden van het onderzoek ging Urbach werken bij het Lunar and Planetary Institute in Houston voor onderzoek naar technieken om kraters en andere objecten te identificeren op de planeet Mars.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.