Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Advanced morphological pattern spectra and multi-scale filtering

24 oktober 2008

Promotie: E.R. Urbach, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Advanced morphological pattern spectra and multi-scale filtering

Promotor(s): prof.dr. N. Petkov

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snelle software voor beeldbewerking

Fotocamera's, filmcamera's, medische apparatuur en satellieten produceren een voortdurend groeiende hoeveelheid digitaal beeldmateriaal. Die beelden worden vaak met behulp van computersoftware bewerkt en verwerkt voor uiteenlopende toepassingen. In het geval van medische beelden kunnen bijvoorbeeld bloedvaten of wervels beter zichtbaar worden gemaakt, terwijl ruis wordt verwijderd. Andere software helpt bij het vinden van beelden in een grote internetbibliotheek, als gezocht moet worden op basis van bepaalde eigenschappen in het beeld zelf in plaats van een omschrijving.

Behalve kwaliteit van de resultaten is bij veel van deze toepassingen de snelheid van groot belang. Het proefschrift van Erik Urbach behandelt een verzameling van technieken voor het bewerken en analyseren van beelden door een computer. Er worden wiskundige concepten gebruikt om de inhoud van een beeld te beschrijven. Er wordt een decompositie van het beeld gemaakt op basis van de in het beeld aanwezige componenten. Deze zogenaamde morfologische operatoren kunnen gebruikt worden voor het herkennen en analyseren van mogelijk interessante onderdelen of voor het verwijderen van ongewenste componenten op basis van met name hun vorm en grootte. Naast theoretische concepten, algoritmen en implementaties in populaire programmeertalen is er in dit proefschrift ook aandacht voor toepassingen, zoals het beter zichtbaar maken van bloedvaten in medische beelden, het herkennen van voorwerpen in beelden en de identificatie van algen (wat onder meer voor forensisch onderzoek gebruikt kan worden). Deze toepassingen dienen met name om de brede toepasbaarheid en de snelheid en kwaliteit van de resultaten te illustreren.

Erik Urbach (Adorp, 1974) studeerde informatica in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de RUG. Na het afronden van het onderzoek ging Urbach werken bij het Lunar and Planetary Institute in Houston voor onderzoek naar technieken om kraters en andere objecten te identificeren op de planeet Mars.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...