Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Automatic lexico-semantic acquisition for question answering

23 oktober 2008

Promotie: mw. M.L.E. van der Plas, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Automatic lexico-semantic acquisition for question answering

Promotor(s): prof.dr. J. Nerbonne

Faculteit: Letteren

Hoe een computer zijn woordenschat vergroot

De woorden ‘herfst’ en ‘najaar’ hebben dezelfde betekenis, ‘Parijs’ verwijst naar een stad en het woord ‘feest’ roept bij mensen woorden als ‘wijn’ en ‘plezier’ op. Mensen verwerven dit soort van informatie, zoals synoniemen, eigennamen en assocaties, gedurende hun leven simpelweg door taal te gebruiken. Ook voor een computersysteem is het mogelijk om relaties tussen woorden, zoals synoniemie (herfst-najaar) en co-hyponiemie (appel-sinaasappel) automatisch uit tekst te leren. De soort van informatie die opgeleverd wordt hangt wel af van de methode die gebruikt wordt. Promovenda Lonneke van der Plas deed onderzoek naar dergelijke systemen.

Voor veel computer-applicaties die taal gebruiken, zoals zoekmachines en geavanceerde programma's, die vragen van gebruikers beantwoorden, is informatie over relaties tussen woorden erg belangrijk. Bijvoorbeeld om te herkennen dat een bepaalde betekenis kan worden afgeleid uit verschillende tekstvarianten. Wanneer een gebruiker het woord ‘rijwiel’ als zoekterm intypt in een zoekmachine als Google, is een uitbreiding met een synoniem als ‘fiets’ noodzakelijk om niet het merendeel van de gewenste informatie te missen .

Van der Plas behandelt in haar proefschrift drie methoden voor het automatisch vergaren van lexicaal-semantische informatie: een op syntaxis gebaseerde methode, een meertalige op vertaalrelaties gebaseerde methode en een methode waarbij gekeken wordt naar de nabijheid van woorden in een tekst. De drie methoden vullen elkaar aan wat betreft het soort data dat gebruikt wordt en het type informatie dat opgeleverd wordt.

Het resultaat van het onderzoek is ook te zien in een demo op internet, waar de gebruiker een woord kan intypen. Het systeem geeft de gebruiker een lijst van gelijkende woorden, die het automatisch geleerd heeft door de syntactische contexten van woorden te vergelijken.

Zie voor de demo www.let.rug.nl/~gosse/SetsTwNC/

Zie voor IMIX: www.nwo.nl/imix

Lonneke van der Plas (Terneuzen, 1976) voltooide de MPhil ‘Computer Speech and Language Processing’ aan de Universiteit van Cambridge en studeerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Alfa-Informatica van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van promotor prof.dr.ir. John Nerbonne en co-promotor dr. Gosse Bouma. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO binnen het project IMIX. Van der Plas werkt nu als postdoc aan de Universiteit van Genève.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....