Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Off-line answer extraction for question answering

23 oktober 2008

Promotie: mw. J. Mur, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Off-line answer extraction for question answering

Promotor(s): prof.dr.ir. J. Nerbonne

Faculteit: Letteren

 

Nieuwe methode voor extraheren van antwoorden uit een tekst

Jori Mur deed onderzoek binnen de alfa-informatica. Centraal daarbij stond de vraag hoe er meer antwoorden uit een tekst gehaald kunnen worden en hoe er meer vragen beantwoord kunnen worden. Antwoorden op vragen in een tekstcorpus zijn vaak zo complex geformuleerd, dat simpele oppervlaktepatronen niet flexibel genoeg zijn om deze antwoorden te extraheren. Patronen gebaseerd op grammaticale relaties kunnen veel beter omgaan met variaties in de manier van formuleren. Mur ontwikkelde een co-referentiesysteem, gebaseerd op grammaticale relaties. Met behulp van dit state-of-the-art co-referentie systeem kunnen er bijna vijftien procent meer feiten uit een tekst gehaald worden, zonder dat dat de precisie van de geëxtraheerde feiten schaadt.

Jori Mur (Hardenberg, 1980) studeerde informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en verrichte haar promotieonderzoek bij de afdeling Alfa-informatica van de Faculteit der Letteren. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...