Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MOTRIMS investigations of electron removal from Na by highly charged ions

20 oktober 2008

Promotie: V.G. Hasan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MOTRIMS investigations of electron removal from Na by highly charged ions

Promotor(s): prof.dr. R. Hoekstra, prof.dr. R. Morgenstern

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Elektronenoverdrachtmeting in een magneto-optische val

Kennis over elektronenoverdracht in atomaire botsingen is belangrijk voor onderzoek naar kernfusieplasma's, zoals bijvoorbeeld het onderzoek in het ITER-project, een internationaal R&D project met als doel om de technische en wetenschappelijke toepasbaarheid van kernfusie aan te tonen als toekomstige energiebron. Ook voor onderzoek naar plasma’s in astrofysische omgevingen is het van belang. Het proefschrift van Valeriu Gabriel Hasan presenteert experimentele gegevens over elektronenoverdracht in botsingen van meervoudig geladen ionen (He2+, Xe18+, Xe24+ en O6+) met Na-atomen. De resultaten zijn verkregen met behulp van de geavanceerde Magneto-Optical Trap Recoil Ion Spectroscopy methode.

In een experiment wordt de impuls gemeten die atomen krijgen doordat ze een of meerdere elektronen hebben overgedragen aan een voorbijvliegend ion. Om de minieme impulsoverdracht te kunnen meten worden de targetatomen afgekoeld in een magneto-optische val. Uit de impulsverandering van het target-atoom valt te halen in welke kwantumtoestanden de elektronen worden ingevangen en op welke afstand dit gebeurt.

Valeriu Gabriel Hasan (Roemenië, 1975) studeerde natuurkunde aan Al.I. Cuza universiteit in Roemenië. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws