Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MOTRIMS investigations of electron removal from Na by highly charged ions

20 oktober 2008

Promotie: V.G. Hasan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MOTRIMS investigations of electron removal from Na by highly charged ions

Promotor(s): prof.dr. R. Hoekstra, prof.dr. R. Morgenstern

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Elektronenoverdrachtmeting in een magneto-optische val

Kennis over elektronenoverdracht in atomaire botsingen is belangrijk voor onderzoek naar kernfusieplasma's, zoals bijvoorbeeld het onderzoek in het ITER-project, een internationaal R&D project met als doel om de technische en wetenschappelijke toepasbaarheid van kernfusie aan te tonen als toekomstige energiebron. Ook voor onderzoek naar plasma’s in astrofysische omgevingen is het van belang. Het proefschrift van Valeriu Gabriel Hasan presenteert experimentele gegevens over elektronenoverdracht in botsingen van meervoudig geladen ionen (He2+, Xe18+, Xe24+ en O6+) met Na-atomen. De resultaten zijn verkregen met behulp van de geavanceerde Magneto-Optical Trap Recoil Ion Spectroscopy methode.

In een experiment wordt de impuls gemeten die atomen krijgen doordat ze een of meerdere elektronen hebben overgedragen aan een voorbijvliegend ion. Om de minieme impulsoverdracht te kunnen meten worden de targetatomen afgekoeld in een magneto-optische val. Uit de impulsverandering van het target-atoom valt te halen in welke kwantumtoestanden de elektronen worden ingevangen en op welke afstand dit gebeurt.

Valeriu Gabriel Hasan (Roemenië, 1975) studeerde natuurkunde aan Al.I. Cuza universiteit in Roemenië. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...