Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional regulation of transport proteins in gastrointestinal and liver disease

15 oktober 2008

Promotie: J. Blokzijl, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Functional regulation of transport proteins in gastrointestinal and liver disease

Promotor(s): prof.dr. P.L.M. Jansen, prof.dr. H. Moshage

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Rol transporteiwitten in lever- en darmcellen bestudeerd

Lever- en darmcellen bevatten gespecialiseerde transporteiwitten die meehelpen bij de spijsvertering en het verwijderen van afvalproducten uit het lichaam. Als de hoeveelheden waarin deze eiwitten worden aangemaakt veranderen, kunnen ziektes optreden. Maar het mechanisme kan ook helpen om juist ziektes te voorkomen.

Promovendus Hans Blokzijl onderzocht de rol van transporteiwitten bij aandoeningen van het maag-darmkanaal en de lever. Uit zijn onderzoek blijkt dat de hoeveelheid van het eiwit MDR1 afneemt wanneer het darmslijmvlies ontstoken is. Verhoging van het eiwit MRP1 beschermt darmcellen tegen celdood als gevolg van ontsteking. Verder blijkt dat een gestoorde galafvloed bij patiënten met acute afstoting van de lever wordt veroorzaakt door verstopping van de kleine galwegen. Bij patiënten die na transplantatie van de lever een speciale vorm van hepatitis C hebben, wordt de galafvloed verstoord door een verandering in de aanmaak van galzout transporters en verstopping van de kleine galkanaaltjes.

De inzichten die dit onderzoek opleverde, brengen nieuwe medicijnen tegen aandoeningen van het maag-darmkanaal en de lever een stap dichterbij.

Hans Blokzijl (Delfzijl, 1977) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling maag- darm- en leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de farmaceutische firma ASTRA Zeneca. Hans Blokzijl is thans MDL-arts in opleiding in de Isala klinieken te Zwolle.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws