Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Setup for precise measurements of beta-decay in optically trapped radioactive Na

13 oktober 2008

Promotie: M. Sohani, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Setup for precise measurements of beta-decay in optically trapped radioactive Na

Promotor(s): prof.dr. K. Jungmann, prof.dr. H.W.E.M. Wilschut

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

TRImP faciliteit gereed voor experimenten

Het onderzoek van Moslem Sohani past in het kader van het TRImP (Trapped Radioactive Isotopes: microlaboratories for fundamental Physics) project. Hiervoor wordt een nieuwe faciliteit geconstrueerd op het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) in Groningen.

De bouw van TRImP-faciliteit heeft nu het stadium bereikt dat hij kan worden gebruikt voor precisie bèta-verval experimenten. TRImP beschikt over operationele apparaten om radioactieve ionenbundels af te remmen en te koelen. Ook gereed zijn een atoomval opstelling (MOT), die in het bijzonder geschikt is voor Na isotopen, en een bèta-verval reactiemicroscoop voor precisiemetingen van de volledige kinematiek in nucleaire bèta-vervallen.

Moslem Sohani (Iran, 1975) studeerde kernfysica aan de technische universiteit van Isfahan. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen en werd gefinancierd door FOM.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...