Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chemical modifications and applications of alternating aliphatic polyeketones

10 oktober 2008

Promotie: Y. Zhang, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chemical modifications and applications of alternating
aliphatic polyeketones

Promotor(s): prof.dr. A.A. Broekhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ontwikkelen van nieuwe chemische producten

 Alternerende alifatische polyketonen zijn polymeren die een breed en veelbelovend scala aan toepassingen bieden. De meest interessante modificatieroute is de zogenaamde Paal-Knorr reactie, die kan worden uitgevoerd onder milde condities zonder de aanwezigheid van katalysator en organisch oplosmiddel. Met deze synthese kunnen allerlei verschillende functionele groepen aan de polyketonen worden toegevoegd.

Het proefschrift van Youchun Zhang beschrijft onderzoek op het grensvlak van verschillende disciplines en bestrijkt het volledige ontwikkelingstraject van molecuul tot eindproduct. Op deze manier zijn een aantal nieuwe chemische producten met zeer interessante eigenschappen ontwikkeld. De nieuwe producten zijn: polymere surfactanten, water-gedragen formaldehyde-vrije houtlijmen, thermisch zelfherstellende polymere materialen, polymere binders voor koolstof nanotubes en nieuwe bio-materialen voor het controleren van celgedrag.

Youchun Zhang (China, 1980) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Chemical Engineering van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats

  Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers...

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.