Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chemical modifications and applications of alternating aliphatic polyeketones

10 oktober 2008

Promotie: Y. Zhang, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chemical modifications and applications of alternating
aliphatic polyeketones

Promotor(s): prof.dr. A.A. Broekhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ontwikkelen van nieuwe chemische producten

 Alternerende alifatische polyketonen zijn polymeren die een breed en veelbelovend scala aan toepassingen bieden. De meest interessante modificatieroute is de zogenaamde Paal-Knorr reactie, die kan worden uitgevoerd onder milde condities zonder de aanwezigheid van katalysator en organisch oplosmiddel. Met deze synthese kunnen allerlei verschillende functionele groepen aan de polyketonen worden toegevoegd.

Het proefschrift van Youchun Zhang beschrijft onderzoek op het grensvlak van verschillende disciplines en bestrijkt het volledige ontwikkelingstraject van molecuul tot eindproduct. Op deze manier zijn een aantal nieuwe chemische producten met zeer interessante eigenschappen ontwikkeld. De nieuwe producten zijn: polymere surfactanten, water-gedragen formaldehyde-vrije houtlijmen, thermisch zelfherstellende polymere materialen, polymere binders voor koolstof nanotubes en nieuwe bio-materialen voor het controleren van celgedrag.

Youchun Zhang (China, 1980) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Chemical Engineering van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...