Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Electron microscopy of cyanobacterial membrane proteins

10 oktober 2008

Promotie: mw. I.M. Folea, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Electron microscopy of cyanobacterial membrane proteins

Promotor(s): prof.dr. E.J. Boekema

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Fotosynthese in cyanobacteriën

Het proefschrift van Mihaela Folea gaat over de vraag hoe eiwitcomplexen die betrokken zijn bij de fotosynthese georganiseerd zijn in het membraan van cyanobacteriën. In deze organismen zijn grote eiwitcomplexen verantwoordelijk voor de lichtreacties van de fotosynthese. Een van de eiwitten is het fotosysteem II. Folea stelde vast dat dit eiwit niet willekeurig in het membraan voorkomt, maar als dimere deeltjes in geordende domeinen.

In de oceanen wordt de groei van cyanobacteriën beperkt door ijzergebrek. IJzer blijkt soms in slechts zeer lage concentraties aanwezig te zijn. IJzeratomen zijn echter onmisbaar voor fotosynthese reacties, omdat ze elektronen in eiwitten geleiden. Fotosysteem I heeft zelfs 12 ijzeratomen nodig. Om het kleine beetje ijzer zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten, worden supergrote complexen gevormd van trimere fotosysteem I deeltjes en het eiwit IsiA. Deze supercomplexen hebben aan de buitenkant twee ringen met in totaal of 43 IsiA kopieën.

Mihaela Folea (Roemenië, 1979) studeerde chemie aan de universiteit van Craiova. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biofysische Chemie van de RUG. Folea gaat door als postdoc bij dezelfde afdeling.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...