Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Electron microscopy of cyanobacterial membrane proteins

10 oktober 2008

Promotie: mw. I.M. Folea, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Electron microscopy of cyanobacterial membrane proteins

Promotor(s): prof.dr. E.J. Boekema

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Fotosynthese in cyanobacteriën

Het proefschrift van Mihaela Folea gaat over de vraag hoe eiwitcomplexen die betrokken zijn bij de fotosynthese georganiseerd zijn in het membraan van cyanobacteriën. In deze organismen zijn grote eiwitcomplexen verantwoordelijk voor de lichtreacties van de fotosynthese. Een van de eiwitten is het fotosysteem II. Folea stelde vast dat dit eiwit niet willekeurig in het membraan voorkomt, maar als dimere deeltjes in geordende domeinen.

In de oceanen wordt de groei van cyanobacteriën beperkt door ijzergebrek. IJzer blijkt soms in slechts zeer lage concentraties aanwezig te zijn. IJzeratomen zijn echter onmisbaar voor fotosynthese reacties, omdat ze elektronen in eiwitten geleiden. Fotosysteem I heeft zelfs 12 ijzeratomen nodig. Om het kleine beetje ijzer zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten, worden supergrote complexen gevormd van trimere fotosysteem I deeltjes en het eiwit IsiA. Deze supercomplexen hebben aan de buitenkant twee ringen met in totaal of 43 IsiA kopieën.

Mihaela Folea (Roemenië, 1979) studeerde chemie aan de universiteit van Craiova. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biofysische Chemie van de RUG. Folea gaat door als postdoc bij dezelfde afdeling.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...