Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of CETP and HDL metabolism in cardiac risk

08 oktober 2008

Promotie: mw. S.E. Borggreve, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of CETP and HDL metabolism in cardiac risk

Promotor(s): prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel, prof.dr. P.E. de Jong, prof.dr. J.L. Hillige

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Nieuw cholesterolmedicijn niet altijd effectief

Bij het voorschrijven van nieuw ontwikkelde medicijnen tegen hart- en vaatziekten, zogeheten CETP-remmers, is voorzichtigheid geboden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Susanna Borggreve. Met name bij patiënten met lage tot normale triglyceride-gehalten blijkt het medicijn de risico’s op hart- en vaatziekten niet te verminderen.

Borggreve onderzocht de relatie tussen CETP, triglyceriden en HDL. HDL levert een natuurlijke bescherming tegen adervernauwing. Het wordt daarom ook wel “goed cholesterol” genoemd. Het eiwit CETP vermindert de hoeveelheid HDL en maakt er triglyceriden van. Vermindering van de hoeveelheid HDL vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarom zijn recentelijk CETP-remmers ontwikkeld. Deze moeten zorgen dat de hoeveelheid “goed cholesterol” toeneemt.

Uit het onderzoek van Borggreve blijkt echter dat bij een relatief laag trygliceride-gehalte mannen met hogere CETP minder hart- en vaatziekten ontwikkelen. Het lijkt dus niet in alle gevallen verstandig de hoeveelheid CETP te verminderen.

Susanna Borggreve (Utrecht, 1973) studeerde geneeskunde, biomedische wetenschappen en lerarenopleiding biologie te Leiden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek maakte deel uit van PREVEND, een grootschalig bevolkingsonderzoek naar hart-en vaatziekten in Noord-Nederland. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Borggreve werkt thans als onderzoeker bij het ministerie van OCW.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws