Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Characterization of the 11q13.3 amplicon in head and neck squamous cell carcinoma

08 oktober 2008

Promotie: J.H. Gibcus, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Characterization of the 11q13.3 amplicon in head and neck squamous cell carcinoma

Promotor(s): prof.dr. Ph.M. Kluin

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in oorzaak hoofd-/hals kanker

Bij het ontstaan van hoofd-/hals kanker lijkt het gen FADD een belangrijke rol te spelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Johan Gibcus.

Gibcus analyseerde een genetische verandering op chromosoom 11, die voorkomt bij een derde van alle tumoren bij patiënten met hoofd-/hals kanker. Omdat er binnen het onderzochte deel van het chromosoom meerdere genen liggen, speelt deze genetische afwijking mogelijk op meerdere momenten in de ontwikkeling van deze kanker een rol, zo stelt de onderzoeker. Binnen het onderzochte gebied identificeerde Gibcus een kandidaat kankergen met een consistent verhoogde expressie, FADD. Hij toonde aan dat patiënten met een hoge FADD expressie in de tumor sneller overlijden. Mogelijk kan de bepaling van FADD expressie in hoofd/hals tumoren in de toekomst van invloed zijn op de therapiekeuze bij deze patiënten, zo veronderstelt Gibcus.

Johan Harmen Gibcus (Groningen, 1978) studeerde biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Gibcus werkt thans als postdoc bij de afdeling Pathologie van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.