08 oktober 2008

Promotie: J.H. Gibcus, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Characterization of the 11q13.3 amplicon in head and neck squamous cell carcinoma

Promotor(s): prof.dr. Ph.M. Kluin

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak hoofd-/hals kanker

Bij het ontstaan van hoofd-/hals kanker lijkt het gen FADD een belangrijke rol te spelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Johan Gibcus.

Gibcus analyseerde een genetische verandering op chromosoom 11, die voorkomt bij een derde van alle tumoren bij patiënten met hoofd-/hals kanker. Omdat er binnen het onderzochte deel van het chromosoom meerdere genen liggen, speelt deze genetische afwijking mogelijk op meerdere momenten in de ontwikkeling van deze kanker een rol, zo stelt de onderzoeker. Binnen het onderzochte gebied identificeerde Gibcus een kandidaat kankergen met een consistent verhoogde expressie, FADD. Hij toonde aan dat patiënten met een hoge FADD expressie in de tumor sneller overlijden. Mogelijk kan de bepaling van FADD expressie in hoofd/hals tumoren in de toekomst van invloed zijn op de therapiekeuze bij deze patiënten, zo veronderstelt Gibcus.

Johan Harmen Gibcus (Groningen, 1978) studeerde biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Gibcus werkt thans als postdoc bij de afdeling Pathologie van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37