Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New developments in non-invasive coronary imaging

08 oktober 2008

Promotie: mw. R. Dikkers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefs chrift: New developments in non-invasive coronary imaging

Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Scan kan in toekomst diagnostische hartkatheterisatie vervangen

De huidige diagnostische hartkatheterisatie kan voor een groot aantal patiënten in de toekomst vervangen worden door een scan. Straks hoeft de cardioloog dus geen katheter meer in te brengen, maar volstaat een CT-scan. Dit is voor de patiënt aanzienlijk minder belastend. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Riksta Dikkers.

Om te zorgen dat minder mensen overlijden aan ziekten van de kransslagaderen, moeten de aandoeningen in een vroeg stadium opgespoord worden. Hartkatheterisatie is daarvoor nog de standaard methode. De mogelijkheden van computer tomografie (CT-scans) worden echter steeds groter. Uit het onderzoek van Rista Dikkers blijkt dat MDCT, een speciale CT-scan, een betrouwbaar behandeladvies geeft zowel bij patiënten met verdenking op ischemische hartziekten als bij patiënten die een bypassoperatie hebben ondergaan. Ook toont Dikkers aan dat MDCT gebruikt kan worden voor het vaststellen van verstoppingen en vernauwingen in bypasses (omleiding van de kransslagader). De scans moeten wel door een ervaren medicus beoordeeld worden, zo blijkt uit het onderzoek. De nieuwe techniek is nog niet geschikt om zogeheten “plaques” in kransslagaderen op te sporen.

Riksta Dikkers (Leeuwarden, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dikkers werkt sinds mei 2007 als radioloog in opleiding in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws