Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Advancements in renal protection

06 oktober 2008

Promotie: mw. F. Waanders, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Advancements in renal protection

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Behandeling chronische nierziekten kan beter

De behandeling van chronische nierziekten kan verbeterd worden met behulp van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Patiënten die onvoldoende op de gebruikelijke medicijnen reageren kunnen hierbij baat hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Femke Waanders.

Blokkade van het renine-angiotensine aldosteron systeem (RAAS) met bloeddruk- en eiwitlekverlagende medicijnen vormt de standaard voor mensen met een chronische nierziekte. Deze standaardtherapie helpt bij een aantal patiënten echter niet afdoende. Waanders toont aan dat RAAS-blokkade verbeterd kan worden door het toevoegen van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Ook aldosteron blokkade bleek veelbelovend om eigen en getransplanteerde nieren verder te beschermen. Naast eiwitlek in de urine lijkt ‘Kidney Injury Molecule-1’ een waardevolle aanvullende marker om ingestelde nierbeschermende therapie bij te stellen en daarmee verder nierfunctieverlies te voorkomen.

Femke Waanders (Lochem, 1980) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Nefrologie en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting. Waanders werkt thans als internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.