Advancements in renal protection

Proefschrift: Advancements in renal protection

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Behandeling chronische nierziekten kan beter

De behandeling van chronische nierziekten kan verbeterd worden met behulp van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Patiënten die onvoldoende op de gebruikelijke medicijnen reageren kunnen hierbij baat hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Femke Waanders.

Blokkade van het renine-angiotensine aldosteron systeem (RAAS) met bloeddruk- en eiwitlekverlagende medicijnen vormt de standaard voor mensen met een chronische nierziekte. Deze standaardtherapie helpt bij een aantal patiënten echter niet afdoende. Waanders toont aan dat RAAS-blokkade verbeterd kan worden door het toevoegen van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Ook aldosteron blokkade bleek veelbelovend om eigen en getransplanteerde nieren verder te beschermen. Naast eiwitlek in de urine lijkt ‘Kidney Injury Molecule-1’ een waardevolle aanvullende marker om ingestelde nierbeschermende therapie bij te stellen en daarmee verder nierfunctieverlies te voorkomen.

Femke Waanders (Lochem, 1980) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Nefrologie en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting. Waanders werkt thans als internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37