Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Socioeconomic status and the course of quality of life in coronary heart disease and cancer

06 oktober 2008

Promotie: G. Barbareschi, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Socioeconomic status and the course of quality of life in coronary heart disease and cancer

Promotor(s): prof.dr. R. Sanderman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Minder kwaliteit van leven na hart- en vaatziekten bij lager opgeleiden

De kwaliteit van leven van patiënten met hart- en vaatziekten hangt af van hun sociaaleconomische status. Met name het fysiek functioneren is in het geding. De sociaaleconomische status heeft geen invloed op de kwaliteit van leven van patiënten met kanker. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Giorgio Barbareschi.

Barbareschi deed uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van leven van patiënten met hart- en vaatziekten en kanker. Hij concludeert dat de meeste kankerpatiënten na genezing hun oude leven weer kunnen oppakken, en de kwaliteit van leven daarbij niet minder wordt. Hun sociaaleconomische positie speelt daarbij geen rol.

Bij patiënten met hart- en vaatziekten treedt er wel een verschil op in de kwaliteit van leven tussen patiënten met een hoge en een lage sociaaleconomische status. Dit is echter geen direct gevolg van de ziekte, maar veeleer een patroon dat al gevestigd werd ten tijde van de eerste symptomen van de ziekte. Patiënten met hart- en vaatziekten met een lagere sociaaleconomische status kunnen minder goed met stress omgaan dan patiënten met een hogere sociaaleconomische status, zo toont Barbareschi aan.

Giorgio Barbareschi (Italië,1973) studeerde Klinische Psychologie te Turijn. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen de onderzoeksschool SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Barbareschi werkt thans als onderzoeker in de Maria Ungdom Clinic in Stockholm.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws