Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fullerene based organic solar cells

03 oktober 2008

Promotie: mw. L.M. Popescu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fullerene based organic solar cells

Promotor(s): prof.dr. J.C. Hummelen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Verbeterde materialen voor plastic zonnecellen getest

De directe omzetting van zonlicht in elektriciteit met behulp van zonnecellen is het elegantste proces voor de productie van duurzame energie. Zonnecellen gemaakt van plastics kunnen in principe flexibel, licht en goedkoop zijn en kunnen in de toekomst hopelijk met voldoende efficiëntie licht omzetten in elektriciteit.

De ontdekking van ladingsoverdracht van een geleidend polymeer naar fullereen onder invloed van licht, gevolgd door de introductie van het concept van de bulkheterojunctie, heeft geleid tot uitvoerige studies van deze combinatie van materialen in organische (plastic) zonnecellen. Momenteel worden rendementen tot zes procent gehaald voor de omzetting van het invallende lichtvermogen in elektrisch vermogen.

Hoewel al behoorlijke vooruitgang is geboekt voor de fotovoltaïsche systemen gebaseerd op bulkheterojuncties, is het succesvol commercialiseren ervan momenteel nog niet goed mogelijk doordat het rendement van de cellen nog niet hoog genoeg is.

In het proefschrift van Lacra Popescu worden diverse nieuwe fullereen derivaten getest in de organische zonnecellen gebaseerd op de combinatie van het geleidend polymeer rr- P3HT en methanofullereen. Diverse relevante eigenschappen van deze cellen, zoals morfologie en geleiding van de actieve laag, worden onderzocht.

Lacra Popescu (Roemenië, 1978) studeerde aan de West University of Timisoara. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Molecular Electronics van het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws