Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Block copolymer self-assembly

03 oktober 2008

Promotie: mw. T. Klymko, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Block copolymer self-assembly

Promotor(s): prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Zelf-assemblage van blok-copolymeren

In haar proefschrift presenteert Tania Klymko de resultaten van een theoretische studie naar de zelf-assemblage in een drietal verschillende blokcopolymeersystemen. Het vermogen van blokcopolymeren om zich op nanometerschaal te ordenen hangt af van verschillende parameters. De belangrijkste zijn de bloklengte, de samenstelling en de interactiesterkte. Klymko onderzocht de invloed van deze parameters op de zelf-assemblage in twee verschillende klassen van systemen. Dat waren ten eerste mengsels van diblokcopolymeren met een homopolymeer dat een gunstige interactie heeft met één van de blokken en ten tweede lineaire binaire en ternaire multiblokcopolymeren met een moleculaire architectuur gekarakteriseerd door twee verschillende lengteschalen.

Tania Klymko (Oekraïne, 1978) studeerde natuurkunde aan de Lviv National University. Het onderzoek werd uitgvoerd bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...