Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular genetic regulation of developmental leaf longevity

02 oktober 2008

Promotie: R. Shirzadian-Khorramabad, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular genetic regulation of developmental leaf longevity

Promotor(s): prof.dr. J. Hille

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Functionele analyse van verouderingsgenen in de zandraket

Reza Shirzadian-Khorramabad identificeerde nieuwe genen met nieuwe functies die betrokken zijn bij de regulatie van bladveroudering bij de zandraket. Deze kennis zou in de toekomst wellicht gebruikt kunnen worden in de land- en tuinbouw. Bladveroudering, als een leeftijdsafhankelijk proces, vindt plaats door middel van een sterk gereguleerd mechanisme. Shirzadian-Khorramabad concentreerde zich op de isolatie en functionele analyse van genen die de bladveroudering reguleren. Experimentele condities werden bepaald om te screenen voor groen blijvende mutanten, wat resulteerde in de identificatie van 16 laat-verouderingsmutanten.

Reza Shirzadian-Khorramabad (Iran, 1967) studeerde Plant breeding aan de Teheran University in zijn geboorteland. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de vakgroepMolecular biology of plants en werd gefinancierd door het Ministerie van Wetenschap, onderzoek en technologie van de Islamitische Republiek Iran. Na zijn promotie wordt hij ‘assistant professor’ aan de Guilan University in Iran.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...