Course and consequences of high urinary albumin excretion

01 oktober 2008

Promotie: A.H. Brantsma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Course and consequences of high urinary albumin excretion

Promotor(s): prof.dr. P.E. de Jong, prof.dr. D. de Zeeuw

Faculteit: Medische Wetenschappen

Eenvoudiger urinetest kan hart-, vaat- en nierziekten voorkomen

De hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine stijgt vermoedelijk wanneer de filterfunctie van de kleine bloedvaatjes in de nieren verstoord is. Een verhoogde albumine-waarde in de urine (ook ‘albuminurie’ genoemd) signaleert beschadiging van de kleine bloedvaatjes in het lichaam.

Onderzoeker Brantsma toont aan dat een verhoogd albuminurie voorspelt wie een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van diabetes en verhoogde bloeddruk. Op hun beurt kunnen diabetes en verhoogde bloeddruk de hoeveelheid albumine in de urine doen stijgen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, en kunnen hart- en vaat- en nierzieken optreden.

Door in de algemene bevolking mensen met een verhoogde albuminurie vroegtijdig op te sporen en te behandelen kan mogelijk het ontstaan van diabetes, hypertensie en hart-, vaat-, en nierziekten worden voorkomen. Vaak wordt gedacht dat de urine van een hele dag moet worden onderzocht om de kans op diabetes en hoge bloeddruk in te schatten. Brantsma toont aan dat alleen ochtendurine volstaat. Eens in de vijf jaar de ochtendurine onderzoeken is voldoende, stelt de promovendus.

Auke Brantsma (Delft, 1978) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek maakt deel uit van PREVEND, een groot onderzoek waarvoor duizenden Groningers hun ochtendplas inleverden. Brantsma is thans internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38