Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Course and consequences of high urinary albumin excretion

01 oktober 2008

Promotie: A.H. Brantsma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Course and consequences of high urinary albumin excretion

Promotor(s): prof.dr. P.E. de Jong, prof.dr. D. de Zeeuw

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Eenvoudiger urinetest kan hart-, vaat- en nierziekten voorkomen

De hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine stijgt vermoedelijk wanneer de filterfunctie van de kleine bloedvaatjes in de nieren verstoord is. Een verhoogde albumine-waarde in de urine (ook ‘albuminurie’ genoemd) signaleert beschadiging van de kleine bloedvaatjes in het lichaam.

Onderzoeker Brantsma toont aan dat een verhoogd albuminurie voorspelt wie een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van diabetes en verhoogde bloeddruk. Op hun beurt kunnen diabetes en verhoogde bloeddruk de hoeveelheid albumine in de urine doen stijgen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, en kunnen hart- en vaat- en nierzieken optreden.

Door in de algemene bevolking mensen met een verhoogde albuminurie vroegtijdig op te sporen en te behandelen kan mogelijk het ontstaan van diabetes, hypertensie en hart-, vaat-, en nierziekten worden voorkomen. Vaak wordt gedacht dat de urine van een hele dag moet worden onderzocht om de kans op diabetes en hoge bloeddruk in te schatten. Brantsma toont aan dat alleen ochtendurine volstaat. Eens in de vijf jaar de ochtendurine onderzoeken is voldoende, stelt de promovendus.

Auke Brantsma (Delft, 1978) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek maakt deel uit van PREVEND, een groot onderzoek waarvoor duizenden Groningers hun ochtendplas inleverden. Brantsma is thans internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.