Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Adenosine and its receptors. Translational studies in asthma and COPD

01 oktober 2008

Promotie: mw. M. Versluis, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Adenosine and its receptors. Translational studies in asthma and COPD

Promotor(s): prof.dr. W. Timens, mw.prof.dr. D.S. Postma

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Medicijn tegen astma en COPD stap dichterbij

Mogelijk bieden de adenosinereceptoren van de mestcel belangrijke aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen astma en COPD. Dat blijkt uit onderzoek van Mieke Versluis.

Astma en COPD zijn chronische longaandoeningen die gekenmerkt worden door vormen van luchtwegontsteking en benauwdheid. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de stof adenosine, die vrijkomt tijdens ontstekingsreacties, aan de basis ligt van deze benauwdheid: adenosime bindt aan een van de vier adenosinereceptoren van de mestcel, die op zijn beurt histamine afgeeft.

Versluis onderzocht de rol van mestcellen en adenosinereceptoren. Ze beschrijft verschillen in adenosine receptorexpressie tussen patiënten met astma, patiënten met COPD en gezonde personen. Deze verschillen suggereren dat adenosine en adenosinereceptoren in beide ziektebeelden een rol spelen. Ook laat Versluis zien dat mestcellen die gekweekt zijn in de aanwezigheid van IL-4 en IL-13 (“astma omgeving”) of sigarettenrook (“COPD omgeving”) anders op adenosine reageren dan mestcellen die in een “gezonde omgeving” gekweekt zijn. Hieruit concludeert ze dat de verschillende adenosinereceptoren een belangrijk aangrijpingspunt kunnen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethoden bij patiënten met astma en COPD.

 

Mieke Versluis (Doniawerstal, 1982) studeerde Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksinstituten GUIDE en GRIAC. Ze is thans werkzaam als research analist op de afdeling Oogheelkunde in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:37

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...