Boek over archeologisch onderzoek bij Midlaren

28 oktober 2008

Op vrijdag 31 oktober wordt in Paviljoen De Bloemert te Midlaren het boek ‘Opgravingen bij Midlaren. 5000 jaar wonen tussen Hondsrug en Hunzedal’ gepresenteerd. Het boek is de weerslag van de resultaten van grootschalig archeologisch onderzoek bij Midlaren in de jaren 2003-2005.

Het tweedelige boek belicht de opkomst en vroege ontwikkeling van een klein dorp in de kop van Drenthe, vanaf de ijzertijd tot ver in de middeleeuwen. Uit de vondsten van onder andere metaalwerk, glas en zoutaardewerk blijkt dat de bewoners geenszins geïsoleerd leefden, maar intensieve contacten onderhielden met het Rijnland, het Fries-Groningse terpengebied en Scandinavië. Daarnaast getuigen een vermoedelijke ontvangsthal en prestigieuze objecten van de centrale positie die de voorloper van het huidige Midlaren gedurende de eerste eeuwen na Chr. binnen noordelijk Drenthe heeft ingenomen.

Niet alleen de aangetroffen gebouwresten en de vele duizenden vondsten, maar ook de bijzondere landschappelijke ligging van de nederzetting – op de grens van Hondsrug en Hunzedal – worden in het rijk geïllustreerde boekwerk uitvoerig toegelicht.

Meer informatie

- Dr. Johan A.W. Nicolay, projectleider en eindredacteur, Groninger Instituut voor Archeologie, Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050-3637689, j.a.w.nicolay@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26