Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoeksteam realiseert als eerste ‘bottom-up’ fabricage van organische geïntegreerde schakelingen

16 oktober 2008

Een multidisciplinair Europees onderzoeksteam bestaande uit wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en Philips Research is erin geslaagd geïntegreerde schakelingen te fabriceren door een van een patroon voorzien substraat te dompelen in een oplossing van moleculen organisch halfgeleidermateriaal. Hiermee hebben zij voor het eerst bewezen dat geïntegreerde schakelingen kunnen ontstaan op een substraat door de spontane organisatie van organische moleculen tot dichte monomoleculaire lagen.

De schakeling waarmee het team demonstreert dat de technologie werkt is een 15-bits programmagenerator waarin honderden door zelfassemblage gevormde monolaag-transistoren tegelijk worden aangestuurd. De resultaten van het onderzoek zijn op 16 oktober 2008 gepubliceerd in Nature.
 
Zelfassemblage
Wetenschappers zijn al ruim een halve eeuw gefascineerd door de elegante wijze waarop de natuur moleculen door zelfassemblage combineert tot complexe structuren. Biologen en scheikundigen zijn erin geslaagd deze processen na te bootsen om kunstmatige macromoleculen te fabriceren, vooral in de farmaceutische en kunststofindustrie. Binnen de elektronica werd echter weinig vooruitgang geboekt. De vervaardiging van één transistor met een zelfgeassembleerde monolaag van actief halfgeleidermateriaal werd al gezien als een enorme uitdaging, laat staan het integreren van meerdere transistoren in een werkende schakeling. Het Europese onderzoeksteam heeft nu laten zien dat zelfassemblage mogelijk is en gebruikt kan worden om organische IC’s te creëren.

‘Bottom-up’ fabricage
Om dit resultaat te bereiken, heeft het team een ‘bottom-up’ werkwijze gehanteerd. Hiervoor werden vloeibaar-kristal organische halfgeleidermoleculen ontworpen waarvan één uiteinde een verankeringsgroep heeft die zich op enige afstand van het hoofdmolecuul bevindt. Wanneer een op de juiste wijze geprepareerd substraat wordt gedompeld in een oplossing van deze moleculen, zorgen de verankeringsgroepen ervoor dat ze zich organiseren tot een monolaag op het oppervlak van het substraat. Om deze laag de gewenste halfgeleidereigenschappen te geven, moet de dichtheid en volgorde van de zelfgeassembleerde moleculen op het substraat aan zeer specifieke voorwaarden voldoen. Het team is erin geslaagd hiervoor de juiste oplossingen te vinden.

Prestaties
Om de transistors te kunnen vormen, wordt het substraat voorzien van een patroon van elektroden en zodanig voorbehandeld dat de monolaag zich vormt op specifieke plaatsen. De aldus vervaardigde transistoren kunnen zich qua prestaties meten met de modernste organische transistoren. Bovendien is de parameterspreiding tussen de transistoren verwaarloosbaar, waardoor ze gecombineerd kunnen worden tot geïntegreerde schakelingen van meer dan 300 zelfgeassembleerde transistoren. Het team demonstreert deze functionaliteit met een 15-bits programmagenerator bestaande uit een klokschakeling en een geheugenmatrix die voorgeprogrammeerde coderegels produceert.

De ultieme productietechnologie
Zelfassemblage wordt gezien als de ultieme productietechnologie voor organische IC’s omdat het veel van de processtappen die deel uitmaken van de conventionele fabricage van organische transistoren overbodig maakt. Verwacht mag worden dat de technologie toepassingen zal vinden in de productie van organische geïntegreerde schakelingen voor contactloze identificatielabels en drivers voor buigzame actieve-matrix schermen. Het team gaat zich nu richten op monolaagtransistoren voor gebruik in snel reagerende gassensoren, omdat de slechts één molecuul dikke halfgeleiderlaag zeer gevoelig is voor de aanwezigheid van bepaalde gassen.

Titel Nature publicatie: Bottom-up organic integrated circuits

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...