Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zondag 26 oktober: Open Huis Zernike

26 oktober 2008

Zondagmiddag 26 oktober zijn van 12.00 tot 17.00 uur verschillende onderzoeksinstituten open voor publiek. Deelnemers zijn het KVI, het Centrum voor IsotopenOnderzoek, zelf shampoo maken maken bij de Scheikunde en het laboratoratorium voor ruimteonderzoek (SRON). Sterrenkundigen organiseren zaterdagavond 25 oktober een sterrenkijkavond in de Blaauw-sterrenwacht.

Kernfysisch Versneller Instituut
Het instituut verricht internationaal toonaangevend onderzoek naar de kleinste deeltjes uit de natuur. Wetenschappers proberen steeds dieper door te dringen in de bouwstenen van de materie. Daar zijn ingewikkelde theorieën voor nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms de helft van de lichtsnelheid. Op de open dag wordt uitgelegd waar deze theorieën en technieken voor worden gebruikt en hoe ze kunnen bijdragen aan nieuwe ontdekkingen. Ook is de slinger van Foucault weer te zien. In 2005 was dit de grote publiekstrekker van het Internationale Jaar voor de Natuurkunde in Groningen.

Klimaat in het verleden
Het Centrum voor IsotopenOnderzoek laat zien hoe ouderdomsbepalingen aan archeologische vondsten, maar ook aan lucht en water, worden gedaan met de koolstof-14 methode. Verder is te zien hoe het instituut het klimaat uit het verleden analyseert aan de hand van ijs uit Groenland, Spitsbergen en Antarctica.

Shampoofestival
Zelf je eigen shampoo maken en andere leuke proefjes in de laboratorium van scheikunde.
Een potje Mindball of ‘hoe werkt een tornado?’: allerlei spannende proefjes in het mooiste universiteitsgebouw van Groningen, de Bernouilliborg.

Lanceer je eigen waterraket
Bij het nationale instituut voor ruimteonderzoek te Groningen zijn er rondleidingen langs presentaties van onderzoekers. Wat zijn zwarte gaten? Hoe werken satellietinstrumenten? Aan welke eisen moeten ruimte-instrumenten voldoen? Voor kinderen is er een pretlab en je kunt je eigen waterraket lanceren.


Zie ook: www.rug.nl/wetenschapsdag

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws