Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zondag 26 oktober: Open Huis Zernike

26 oktober 2008

Zondagmiddag 26 oktober zijn van 12.00 tot 17.00 uur verschillende onderzoeksinstituten open voor publiek. Deelnemers zijn het KVI, het Centrum voor IsotopenOnderzoek, zelf shampoo maken maken bij de Scheikunde en het laboratoratorium voor ruimteonderzoek (SRON). Sterrenkundigen organiseren zaterdagavond 25 oktober een sterrenkijkavond in de Blaauw-sterrenwacht.

Kernfysisch Versneller Instituut
Het instituut verricht internationaal toonaangevend onderzoek naar de kleinste deeltjes uit de natuur. Wetenschappers proberen steeds dieper door te dringen in de bouwstenen van de materie. Daar zijn ingewikkelde theorieën voor nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms de helft van de lichtsnelheid. Op de open dag wordt uitgelegd waar deze theorieën en technieken voor worden gebruikt en hoe ze kunnen bijdragen aan nieuwe ontdekkingen. Ook is de slinger van Foucault weer te zien. In 2005 was dit de grote publiekstrekker van het Internationale Jaar voor de Natuurkunde in Groningen.

Klimaat in het verleden
Het Centrum voor IsotopenOnderzoek laat zien hoe ouderdomsbepalingen aan archeologische vondsten, maar ook aan lucht en water, worden gedaan met de koolstof-14 methode. Verder is te zien hoe het instituut het klimaat uit het verleden analyseert aan de hand van ijs uit Groenland, Spitsbergen en Antarctica.

Shampoofestival
Zelf je eigen shampoo maken en andere leuke proefjes in de laboratorium van scheikunde.
Een potje Mindball of ‘hoe werkt een tornado?’: allerlei spannende proefjes in het mooiste universiteitsgebouw van Groningen, de Bernouilliborg.

Lanceer je eigen waterraket
Bij het nationale instituut voor ruimteonderzoek te Groningen zijn er rondleidingen langs presentaties van onderzoekers. Wat zijn zwarte gaten? Hoe werken satellietinstrumenten? Aan welke eisen moeten ruimte-instrumenten voldoen? Voor kinderen is er een pretlab en je kunt je eigen waterraket lanceren.


Zie ook: www.rug.nl/wetenschapsdag

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...