Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Estlandse musicus componeert voor Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009

15 oktober 2008
De Sombrero-nevel
De Sombrero-nevel

Componist Urmas Sisask (Estland, 1960) schrijft een nieuw werk voor 4-handig piano en draagt dat op aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en aan de Groningse astronoom Peter Barthel. Sisask componeert dit nieuwe werk speciaal voor het op handen zijnde Internationaal jaar van de Sterrenkunde 2009.

Componist Sisask, die ook koor- en orkestdirigent is, laat zich geregeld bij zijn werk inspireren door de kosmos. Zijn muziek kent een groot gevoel voor symboliek. Binnen reeds 91 gepubliceerde Opusnummers valt op dat naast de vele werken voor zang en koor ook de instrumentale en orkestwerken ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Met dit repertoire heeft Sisask een geheel eigen compositiestroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'. Deze brengt in zijn uitwerking unieke resonanties teweeg: een kosmische ervaring voor de luisteraar!

Sombrero
Waren bij eerdere composities de Melkweg, sterrenbeelden of verschillende typen sterrenstelsels het thema, in het nieuwe werk zal Sisask de beroemde Sombrero-nevel verklanken. De Sombrero-nevel is de bijnaam van het fraaie spiraalsterrenstelsel Messier 104, dat zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar van onze Melkweg bevindt.

Academische Jaarprijs
Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met kosmische muziek van Sisask. Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, en tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van de Sombrero, gebruik makend van een 8 meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - dient nu de componist tot inspiratie. Op verzoek van de pianisten en de astronoom componeert Sisask dit nieuwe Sombrero werk ter gelegenheid van het sterrenkundejaar.

Kosmische objecten

Het Grieg duo zal samen met de astronoom deze nieuwe compositie, evenals andere werken van Sisask, in 2009 gaan uitvoeren. Het pianospel zal worden begeleid door beelden van het heelal, in het bijzonder van de kosmische objecten die in de muziek verklankt worden. De wereldpremière van het nieuwe werk staat gepland voor zomer 2009. De uitvoerenden hopen dat ook de componist daarbij aanwezig zal zijn.

Zie ook: www.griegpianoduo.nl

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:42

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...