Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholieren krijgen bijzondere les in Burgers’ Zoo

09 oktober 2008

Een twintigtal leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud krijgen donderdag 9 oktober 2008 een bijzondere les in Burgers’ Zoo en in de Discovery truck van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerlingen gaan in de Zoo op onderzoek en gebruiken daarbij de geavanceerde wetenschapstruck van de RUG als werk- en instructieruimte.

In de zes uur durende les staat het gebruik van infrarood licht in de biologie en in de sterrenkunde centraal. Na een inleidende les over infraroodtechnieken door het Astro-team van de RUG, winnaars van de Academische Jaarprijs 2008, gaan de scholieren de Zoo in. Uitgerust met speciale infraroodcamera’s gaan ze in de dierentuin de warmtehuishouding van dieren bestuderen.

Pooldieren

Sterrenkundigen gebruiken infrarood licht om de geboorte van planeten, sterren en sterrenstelsels te bestuderen. Maar voor biologen vertellen de ‘warmtebeelden’, gemaakt met een infraroodcamera, iets over warmteverlies en isolatie bij dieren. Factoren die een grote rol spelen bij aanpassingen van pooldieren aan de koude. In de dierentuin kunnen de scholieren die aanpassingen vergelijken bij dieren van verschillende herkomst. In de truck zal dit thema verder worden uitgebouwd door de Groningse bioloog Maarten Loonen, die met behulp van deze techniek onderzoek heeft gedaan naar rendieren op Spitsbergen.

Internationaal Pooljaar

De lessen sluiten goed aan bij de actualiteit: Momenteel loopt het Internationaal Jaar van de poolgebieden, waarbij met name de smeltende noordpool sterk in de belangstelling staat.

Noot voor de pers

Nadere informatie op 9 oktober: drs. Theo Jurriens, tel. 06-53 81 69 59.

Meer informatie over het Pooljaar op http://pooljaar.nl en www.poolstation.nl.

In 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde, zal het Astro-team het land intrekken met hun project ‘Ontdek het Onzichtbare Heelal’. Zie verder op www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:19

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...