Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholieren krijgen bijzondere les in Burgers’ Zoo

09 oktober 2008

Een twintigtal leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud krijgen donderdag 9 oktober 2008 een bijzondere les in Burgers’ Zoo en in de Discovery truck van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerlingen gaan in de Zoo op onderzoek en gebruiken daarbij de geavanceerde wetenschapstruck van de RUG als werk- en instructieruimte.

In de zes uur durende les staat het gebruik van infrarood licht in de biologie en in de sterrenkunde centraal. Na een inleidende les over infraroodtechnieken door het Astro-team van de RUG, winnaars van de Academische Jaarprijs 2008, gaan de scholieren de Zoo in. Uitgerust met speciale infraroodcamera’s gaan ze in de dierentuin de warmtehuishouding van dieren bestuderen.

Pooldieren

Sterrenkundigen gebruiken infrarood licht om de geboorte van planeten, sterren en sterrenstelsels te bestuderen. Maar voor biologen vertellen de ‘warmtebeelden’, gemaakt met een infraroodcamera, iets over warmteverlies en isolatie bij dieren. Factoren die een grote rol spelen bij aanpassingen van pooldieren aan de koude. In de dierentuin kunnen de scholieren die aanpassingen vergelijken bij dieren van verschillende herkomst. In de truck zal dit thema verder worden uitgebouwd door de Groningse bioloog Maarten Loonen, die met behulp van deze techniek onderzoek heeft gedaan naar rendieren op Spitsbergen.

Internationaal Pooljaar

De lessen sluiten goed aan bij de actualiteit: Momenteel loopt het Internationaal Jaar van de poolgebieden, waarbij met name de smeltende noordpool sterk in de belangstelling staat.

Noot voor de pers

Nadere informatie op 9 oktober: drs. Theo Jurriens, tel. 06-53 81 69 59.

Meer informatie over het Pooljaar op http://pooljaar.nl en www.poolstation.nl.

In 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde, zal het Astro-team het land intrekken met hun project ‘Ontdek het Onzichtbare Heelal’. Zie verder op www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl.

Laatst gewijzigd:29 juni 2018 12:45

Meer nieuws

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...

 • 19 december 2018

  Toekenning ECHO subsidie aan Wouter Roos

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Wouter Roos een ECHO projectsubsidie toegekend. Met ECHO-subsidies wil NWO aan excellente chemische onderzoekers de kans bieden om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken...