Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholieren krijgen bijzondere les in Burgers’ Zoo

09 oktober 2008

Een twintigtal leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud krijgen donderdag 9 oktober 2008 een bijzondere les in Burgers’ Zoo en in de Discovery truck van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerlingen gaan in de Zoo op onderzoek en gebruiken daarbij de geavanceerde wetenschapstruck van de RUG als werk- en instructieruimte.

In de zes uur durende les staat het gebruik van infrarood licht in de biologie en in de sterrenkunde centraal. Na een inleidende les over infraroodtechnieken door het Astro-team van de RUG, winnaars van de Academische Jaarprijs 2008, gaan de scholieren de Zoo in. Uitgerust met speciale infraroodcamera’s gaan ze in de dierentuin de warmtehuishouding van dieren bestuderen.

Pooldieren

Sterrenkundigen gebruiken infrarood licht om de geboorte van planeten, sterren en sterrenstelsels te bestuderen. Maar voor biologen vertellen de ‘warmtebeelden’, gemaakt met een infraroodcamera, iets over warmteverlies en isolatie bij dieren. Factoren die een grote rol spelen bij aanpassingen van pooldieren aan de koude. In de dierentuin kunnen de scholieren die aanpassingen vergelijken bij dieren van verschillende herkomst. In de truck zal dit thema verder worden uitgebouwd door de Groningse bioloog Maarten Loonen, die met behulp van deze techniek onderzoek heeft gedaan naar rendieren op Spitsbergen.

Internationaal Pooljaar

De lessen sluiten goed aan bij de actualiteit: Momenteel loopt het Internationaal Jaar van de poolgebieden, waarbij met name de smeltende noordpool sterk in de belangstelling staat.

Noot voor de pers

Nadere informatie op 9 oktober: drs. Theo Jurriens, tel. 06-53 81 69 59.

Meer informatie over het Pooljaar op http://pooljaar.nl en www.poolstation.nl.

In 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties tot het Internationale Jaar van de Sterrenkunde, zal het Astro-team het land intrekken met hun project ‘Ontdek het Onzichtbare Heelal’. Zie verder op www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl.

Laatst gewijzigd:29 juni 2018 12:45

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...