Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Theo Bouman: ‘Hoe langer voor de spiegel, hoe kritischer mensen op zichzelf zijn’

23 september 2008

De media overspoelen de consument met programma’s over het uiterlijk. Niets is te gek: van groepsgewijs afvallen of een afvalrace van ‘lelijke eendjes’ tot een volledige metamorfose door een plastisch chirurg. Voor het oog van de camera natuurlijk. Sinds twee weken is er weer zo’n programma bij: De naakte waarheid. En al is hij over het algemeen niet gecharmeerd van dergelijke tv, dit keer ziet Theo Bouman, klinisch psycholoog aan de Rijksuniversiteit in Groningen ook de voordelen. ‘Ze laten in elk geval zien dat er meer opties zijn om je beter te voelen dan onder het mes te gaan.’

Per aflevering staat één persoon centraal. Iemand wiens leven draait om zijn of haar negatieve zelfbeeld krijgt van verschillende kanten advies om hier verandering in te brengen. Nieuwe (passende) lingerie, sporten, een nieuw kapsel of een andere kledingkeuze; het zijn allemaal mogelijkheden waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten zonder dat er een mes aan te pas komt.


Bouman: ‘Mijn bezwaar bij veel van dit soort programma’s is dat ze een heel zwart wit beeld scheppen. Of je gaat onder het mes en alles loopt goed af óf je bent voor eeuwig verdoemd.’ En dat terwijl het probleem van mensen met een verstoord zelfbeeld niet hun lichaam is, maar het plaatje dat ze van zichzelf hebben in hun hoofd. De vraag is dan of sleutelen aan je lichaam wel helpt. Een positieve relatie opbouwen met je lichaam is veel beter. ‘Verzorg en vertroetel je lichaam eens alsof het je liefste knuffelcavia is. Verwen jezelf in plaats van je lichaam als iets negatiefs te zien.’


Een belangrijk onderdeel in De naakte waarheid is om het eigen lichaam zorgvuldig te bekijken. Niet in één, maar zelfs in drie manshoge spiegels. Over dit onderdeel heeft Bouman wel zo zijn twijfels. ‘Het klinkt wat oneerbiedig, maar dit is typisch zo’n idee van een intuïtieve amateurpsycholoog. Het lijkt op het eerste oog verstandig, maar er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit naar voren komt dat dit in de meeste gevallen niet echt bevorderlijk is voor een positief gevoel over jezelf’.


‘Hoe langer je voor de spiegel staat – of meer in het algemeen: hoe meer je met je lichaam bezig bent--, hoe kritischer je wordt’, legt Bouman uit. ‘Kijk maar eens tien minuten geconcentreerd naar je eigen hand. Na een tijdje raak je er van onthecht. Een hele merkwaardige ervaring. Ineens ga je je afvragen waarom er eigenlijk vijf van die rare dingen aanzitten. Zo werkt dat ook bij mensen met een vertekend zelfbeeld. Het is de paradox van aandacht aan iets besteden. Hoe langer mensen voor de spiegel staan, hoe kritischer ze op zichzelf zijn. Ze blijven dan bezig met dan ene ding; met die bron van ongelukkigheid.


Mensen confronteren met die spiegel is niet de meest handige actie, maar het levert natuurlijk wel mooie emotie-tv op, beseft Bouman. ‘Als er niet gehuild wordt in zo’n programma is het meteen een stuk minder interessant voor de kijker.’ Daarbij is hij er overigens wel van overtuigd dat progamma’s als De naakte waarheid en LookingGood mensen laten zien dat er een heel palet van mogelijkheden bestaat om jezelf beter te voelen. ‘Fitness, een nieuw pakje, een andere minnaar... bijna iedereen kan er wel iets uithalen dat bij hem of haar past.’

Curriculum Vitae

Theo Bouman (1956, Groningen) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1993 is hij universitair hoofddocent klinische- en ontwikkelingspsychologie. Bouman houdt zich onder meer sinds 10 jaar bezig met onderzoek en behandeling van mensen die lijden aan het nog vrij onbekende Body Dysmorphic Disorder (BDD).

Informatie

Dr. T. Bouman, tel. (050) 363 7601

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:11
printView this page in: English

Meer nieuws